Najnovije vesti

SAD MOŽETE SAMO DA SE SLIKATE! SELFIJI PO SRPSKIM ŠUMAMA NEĆE SE NAPLAĆIVATI: Prirodne lepote Srbije ostaju besplatne!
Foto: Tanjug/Rade Prelić

naplaćuje se samo fotografisanje u komercijalne svrhe

SAD MOŽETE SAMO DA SE SLIKATE! SELFIJI PO SRPSKIM ŠUMAMA NEĆE SE NAPLAĆIVATI: Prirodne lepote Srbije ostaju besplatne!

Društvo

Fotografisanje za lične potrebe u zaštićenim područjima Srbije, iako se u javnosti spekulisalo drugačije, neće se naplaćivati kao što se i do sada nije naplaćivalo, izjavila je Gordana Jančić iz Javnog preduzeća "Srbijašume" koje je upravljač u više zaštićenih područja u Srbiji.

U odlukama za zaštićena područja koje se donose na osnovu Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, postoji naknada i za fotografisanje i snimanje, ali samo kada su u komercijalne svrhe, a "Srbijašume" ih naplaćuju već 15 godina.

foto: AP

"Još od 2004. godine mi to realizujemo na području Parka prirode Golija, a svake godine Vlada Republike Srbije proglašava zaštićena područja kao što su Stara planina, Sićevačka klisura, Kamena gora, Ozren-Jadovniki i dodeljuje ih na upravljanje 'Srbijašumama'", podsetila je Jančićeva za Tanjug.

Ona je dodala da za sva ta zaštićena područja postoje odluke za korišćenje kojima je definisano da se za delatnosti u njima plaća naknada.

Istakla je da je realno da deo profita koji se ostvari delatnošću u zaštićenom području tu i ostane, a "zakonom je definisano da sredstva od naknade upravljač koristi za zaštitu, održavanje, uređenje, prezentovanje i unapređenje tog zaštićenog područja".

"Tu lepotu treba sačuvati i za sadašnje i za buduće generacije", naglasila je Gordana Jančić.

foto: Shutterstock

Naknade su iz oblasti rudarstva, energetike, korišćenja voda, saobraćaja, naknade za mini hidrocentrale, za obavljanje delatnosti snimanja filmova i reklama u komercijalne svrhe, kao i za skupljanje lekovitog bilja i šumski plodova koji su za komercijalne svrhe, " U proteklom periodu najveće učesce u naplaćenim naknadama imale su naknade iz oblasti energetike, a to su dalekovodi, rudarstva kao što je naplata u parku prirode Radan za rudnik Lece, naknada za korišćenje voda koje se flaširaju plaća se u parku prirode Zlatibor", navodi Jančić.

Ona ističe da se naknade naplaćuju od delatnosti iz kojih se ostvaraje profit, a ne od građana za selfije i fotografije, "što nije predviđeno niti će se raditi".

U zaštićenim područjima postoji naknada za šatore, dodaje Jančićeva i objašnjava da se može kampovati samo na određenom prostoru a taj novac se upotrebljava da bi se uredio, zaštitio i obezbedio kamp prostor.

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...