MINISTAR ŠARČEVIĆ: Ministarstvo će POMOĆI talentovanim studentima
Foto: Dragana Udovičić

Nakon pobede na takmičenju studenata mašinskog fakulteta

MINISTAR ŠARČEVIĆ: Ministarstvo će POMOĆI talentovanim studentima

Društvo -

Ministar prosvete Mladen Šarčević razgovarao je danas sa studentima tima "BEOAVIA" Mašinskog fakulteta koji rade na projektu Aurora i osvojili su prvo mesto u prvoj fazi međunarodnog studentskog takmičenja "Airbus Sloshing Rocket 2019" za idejno rešenje letelice sa rezervoarom kojim se minimizira efekat bućkanja.

To rešenje proglašeno je najboljim u konkurenciji 50 timova iz celog sveta.

Šarčević kaže da je u poslednjih nekoliko dana dobio puno informacija o uspesima naših studenata na međunarodnim takmičenjima i da je vreme da se takve informacije prikupljaju na jednom mestu.

Ministarstvo prosvete, naglasio je, može i konkretno da pomogne talentovanim timovima, ali je potrebno da fakulteti apliciraju za sledeću godinu i da se tačno zna na kojim takmičenjima su prisutni.

"Pripremljen je i novi Zakon o nauci i iastraživanju i u njemu značajnu ulogu ima Centar za promociju nauke. Preko Centra za promiciju nauke biće dovoljno novca u budžetu za projekte studenata i fakulteta koje žele da rede", naglasio je on.

Zakonom o visokom obrazovanju već je predviđeno da fakulteti mogu da osnuju kompanije, a ministar kaže da se radi i na orginalnijim modelima.

"Do sada su to bile spin of kompanije koje prerastaju u veća preduzeća. Možemo orginalnije modele da napravimo. Pregovaramo da nosioci osnivačkih prava budu profesori i studenti i to je velika novina", naglasio je ministar.

On je podsetio da je razvoj "start ap" zajednica u Srbiji veliki, da ima više od 800 takvih kompanija, i da su naučno - tehnološki parkovi postali tesni da prime sve njih.

Studenti su upoznali ministra da se u julu održava druga runda "Airbus Sloshing Rocket 2019" takmičenja u Patrasu u Grčkoj, gde će se ocenjivati tehničko rešenje , konstrukcija, dolet i vreme leta, kao i cena i način izrade letelice.

Organizatori takmičenja su Erbas (Airbus) i Euroavia - Evropsko udruženje studentskih timova koji se bave projektovanjem i izradom letelica.

Tim čini pet članova, a jedan od njih Dušan Babić kaže da je uspeh došao nakon dugog rada i truda sa odličnom podlogom znanja koje su stekli na Mašinskom fakultetu.

"Prva faza podrazumeva idejno i tehničko rešrenje dizajniranja bespilotne letelice, koja ima pogon na vodu i u obliku je rakete sa jako zahtevnim teretom. Druga faza biće u Patrasu u Grčkoj gde pet od pedeset timova treba da naprave letelicu koju su dizajnirali", pojasnio je on.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Dragana Udovičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track