ZNAČAJAN KORAK: Vojni sindikat Srbije postao član porodice sindikata Evropske unije EPSU
Foto: D.Ilić

ZNAČAJAN KORAK: Vojni sindikat Srbije postao član porodice sindikata Evropske unije EPSU

Društvo -

Vojni sindikat Srbije kao prvi i jedini reprezentativni sindikat u istoriji Vojske Srbije, postao je član EPSU, konfederacije sindikata javnih službi Evropske unije. Istovremno u Vladi Srbije predstavnici VSS pregovaraju sa premijerkom Anom Brnabić o nizu pitanja

-U pismu iz Brisela koje je potpisao generalni sekretar EPSU Jan Viljem Gardijan, potvrđeno nam je da je od 28. maja 2019. godine Vojni sindikat Srbije postao punopravni član porodice 260 evropskih i svetskih sindikata javnih službi- kaže se u saopštenju VSS i ističe da je "ovo je značajan iskorak na unapređenju i zaštiti sindikalnih i radnih prava članova i još jedna potvrda ispravnosti i pravednosti u borbi za poboljšanje socijalnih i materijalnih uslova u kojima rade pripadnici Vojske Srbije".

foto: D.Ilić

-I pored toga da smo još jednom ostvarili istorijski uspeh, činjenicom da smo prvi sindikat iz oblasti odbrane koji je postao član ove značajne i uticajne sindikalne organizacije Evropske unije, ne možemo se oteti gorkom utisku da smo istovremeno najprogonjeniji i najdiskriminisaniji sindikat u poslednjih nekoliko decenija u čitavoj Evropi.U danima u kojima čitamo izveštaj EU komisije o napretku Srbije na putu ka EU, stanje sindikalnih prava u Ministarstvu odbrane je zabrinjavajuće i krajnje je vreme da nadležni stave prst na čelo i dobro razmisle o konsekvencama svojih bahatih i nezakonitih odluka. Te odluke već nanose ozbiljnu štetu ugledu Srbije u međunarodnim institucijama- kaže se u saopštenju Vojnog sindikata Srbije uz zahvalnost članstvu na sabornosti.

Inače, u Vladi Srbije predstavnici VSS trenutno na pregovorima u Vladi Srbije koje vodi premijerka Ana Brnabić razgovaraju o statusu sindikata i poboljšanju materijalnog statusa zaposlenih u Vojsci Srbije. Do sada je održano tri sastanaka, a pregovori se nastavljaju narednih dana.

(Kurir.rs/D. Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track