Najnovije vesti

STIGLO UPOZORENJE O ŠTETNOSTI LEKA ZA MULTIPLU SKLEROZU: Može da izazove infarkt, moždani udar i oštećenje jetre
Foto: Profimedia

Oprez

STIGLO UPOZORENJE O ŠTETNOSTI LEKA ZA MULTIPLU SKLEROZU: Može da izazove infarkt, moždani udar i oštećenje jetre

Društvo

Evropska i srpska agencija za lekove objavile su pismo svim zdravstvenim radnicima o rizicima primene terapije

Zdravstvene vlasti upozorile su na ozbiljne rizike leka čije je generičko ime "alemtuzumab", a koristi se u lečenju obolelih od multiple skleroze, da može da izazove infarkt, moždani udar, upalu jetre, ali i krvarenje u plućima. Ovo upozorenje stiglo je iz Evropske agencije za lekove srpskoj agenciji, koja je odmah uputila pismo svim zdravstvenim radnicima da povedu računa pri primeni tog leka. On se koristi u Srbiji, još se ne izdaje na lekarski recept, a nedavno je završena klinička studija u kojoj su učestvovali naši pacijenti, ali, na sreću, kako prenose za Kurir stručnjaci, niko od njih nije imao tako teške neželjene reakcije.

U Ministarstvu zdravlja potvrđuju za Kurir da je stiglo upozorenje u vezi sa primenom tog leka, kao i da se u Srbiji stalno prate sve informacije u vezi sa dejstvom lekova kako bi lekari u zemlji bili blagovremeno obavešteni o svakoj, pa i najmanjoj promeni, pa tako i za ovaj medikament čija je aktivna supstanca alemtuzumab.

- Pismo zdravstvenim radnicima, koje se objavljuje na sajtu Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS), predstavlja standardnu proceduru upozoravanja stručne javnosti o svemu što ima veze sa lekovima, njihovom kvalitetu, bezbednosti, efikasnosti. Ministarstvo vodi računa o svima u zdravstvenom sistemu - pacijentima i zdravstvenim radnicima - navode u ministarstvu.

Istovremeno, u tom pismu, u koje je Kurir imao uvid, između ostalog, stoji da je Evropska agencija za lekove (EMA) sprovodi procenu odnosa koristi i rizika primene leka "alemtuzumab" u terapiji multiple skleroze i, nakon što su zabeleženi novi slučajevi ozbiljnih kardiovaskularnih neželjenih reakcija, kao i autoimunskog hepatitisa ili upale jetre, do završetka ove procene lečenje novih pacijenata sme da se započne samo kod odraslih pacijenata sa takozvanom relapsno-remitentnom multiplom sklerozom (RRMS), odnosno čiji se simptomi ponavljaju, a ne reaguju na lečenje primenom barem dve druge terapije.

Takođe, kako se navodi u pismu, postoji sumnja da je "alemtuzumab" povezan sa oštećenjem jetre, a prijavljeni su slučajevi plućnog krvarenja, infarkta, moždanog udara, a svi lekari u Srbiji pozvani su da prijave neželjene efekte kod svojih pacijenata.

Prof. dr Jelena Drulović, neurolog u KCS i jedan od najvećih stručnjaka za multiplu sklerozu, potvrdila je za Kurir da je stiglo upozorenje u vezi sa primenom tog leka, kao i da su lekari upoznati da medikament može da izazove pomenuta neželjena dejstva.

- Taj lek je kod nas registrovan, još se ne dobija na lekarski recept, tj. pacijenti ga plaćaju, ali je vrlo efikasan. Nekoliko godina je već u upotrebi, a kod nas je rađena klinička studija u vezi sa njegovim dejstvom i nijedan pacijent nije imao ozbiljne reakcije, osim u vezi sa funkcijom štitne žlezde. Naravno da ćemo postupiti kao što stoji u upozorenju za taj lek, ali pacijenti neka ne brinu jer su svi njihovi lekari upoznati sa tim informacijama i znaju da reaguju u skladu sa pojavom neželjenih dejstava. Naravno, potreban je oprez - objasnila je prof. dr Drulović.

Ozbiljno Multipla skleroza Kako su lekari objasnili, multipla skleroza ozbiljna je i nepredvidiva bolest. Karakteriše je prekid prenosa informacija između mozga i tela i neretko pacijenti ostaju invalidi. Dok kod jedne grupe pacijenata bolest sporo napreduje i ne narušava bitno kvalitet života, kod drugih je obrnuto, tako da oboleli imaju ozbiljne mentalne posledice, ali i fizičke, koje vode u težak invaliditet. Veliki broj osoba koje boluju od multiple skleroze posle 15 godina završi u invalidskim kolicima. Procene su da u Srbiji ima 9.000 obolelih.

Kurir.rs/ Radmila Briza

Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...