SRPSKI PISCI O IZMENAMA LEKTIRE ZA GIMNAZIJU: Krajnje je vreme za Edgara Alana Poa, skandalozno izbacivanje Zone Zamfirove
Foto: Profimedia

Knjige

SRPSKI PISCI O IZMENAMA LEKTIRE ZA GIMNAZIJU: Krajnje je vreme za Edgara Alana Poa, skandalozno izbacivanje Zone Zamfirove

Društvo -

Alarmantno je što se "Zona Zamfirova" izbacuje iz lektire, ali je odlično uvođenje Edgara Alana Poa i "Frankenštajna", odgovori su pisaca na najavu uvođenja novih i izbacivanje starih dela iz nastavnog programa učenika naših gimnazija.

Dejan Stojiljković, prozni i dramski pisac, filmski i strip-scenarista, kaže za Kurir da "treba ići u korak sa vremenom".

foto: Dragan Kadić

- Pozdravljam uvođenje Edgara Alana Poa, on je izvanredan pisac, kao i Meri Šeli, prva žena koja je napisala horor roman. Drago mi je što su konačno promenili "Revizora", to je jedna prevaziđena knjiga, koju treba čitati tek na studijama. Preporučujem uvođenje dela Mome Kapora, Tolkina, Uroša Petrovića i Vladimira Pištala - kazao je on.

Stojiljkoviću smeta izbacivanje "Zone Zamfirove" i za to kaže da je skandalozno.

- To što je delo ekranizovano i previše popularno, apsolutno nije razlog za izbacivanje te lektire. To jest, veoma je glupo. Deca moraju da shvate da je jezik živa stvar i da se upoznaju sa raznim dijalektima u ovom delu Stevana Sremca. Nije trebalo to da urade, tako nikoga neće naterati da pročita tu knjigu - dodaje Stojiljković.

Da deca zavole književnost

Akademik i književnik Matija Bećković dodaje da je važno da deca zavole čitanje, "pa će ona sama znati koju knjigu da izaberu".

foto: Damir Dervišagić

- Prioritet mora da bude ljubav prema knjigama - kaže sagovornik Kurira, pozdravljajući uvođenje horora:

- Moramo da se prilagođavamo. Krajnje je vreme da se lektira za srednju školu reformiše, to je veoma važno za vaspitanje novih naraštaja. Lepo i bitno je to što će deca čitati "Frankenštajna" Meri Šeli i dela Edgara Alana Poa, ova dela su veoma kvalitetna, a mnogo bliža učenicima.

foto: Marina Lopičić

I Vladimiru Kecmanoviću, srpskom piscu, scenaristi i kolumnisti, jako smeta izbacivanje "Zone Zamfirove" i "Revizora" iz lektire.

- Ove knjige koje se ubacuju su odlične i kvalitetne, ali ne treba ići na štetu naših klasika - naglasio je on.

Ne po svaku cenu Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija kaže za Kurir da je "činjenica da je učenicima lektira dosadna, ali ne treba izlaziti u susret đacima po svaku cenu". - Moramo biti sigurni da se obrađuju kvalitetna dela. To što se što se učenici oslanjaju na film "Zona Zamfirova" jeste činjenica, ali ukidanje nije rešenje, tako samo podržavaju ovakvo ponašanje. Argument im je potpuno pogrešan. Čak i kada se čita neekranizovano delo, na internetu se može naći prepričano, pa to obara njihovu teoriju - kaže on za Kurir.

Neka nova dela: Frankenštajn - Meri Šeli Šinjel - Gogolj Kir Geras - Stevan Sremac Pad kuće Ušera - Edgar Alan Po Eseji - Novalis Strah i njegov sluga - Mirjana Novaković

Kurir.rs/ Nevena Tomašević

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track