STANIMO U ODBRANU ŽRTAVA:  ALARMANTNO! Trećina žena pravda nasilje nad ženama
Foto: Profimedia

STOP NASILJU

STANIMO U ODBRANU ŽRTAVA: ALARMANTNO! Trećina žena pravda nasilje nad ženama

Društvo -


Poražavajuće Posle fizičkog ili seksualnog nasilja samo tri odsto žrtava je kontaktiralo sa Sigurnom kućom, 19 odsto ispitanica smatra da žrtve same izazivaju nasilnika!

Trećina žena veruje da je porodično nasilje nad ženama privatna stvar koju treba rešavati u okviru porodice, skoro četvrtina smatra žrtvu odgovornom ili veruje da one preuveličavaju tvrdnje, dok 85 odsto žena u Srbiji kaže da je nasilje uobičajena pojava i da je učestalo, a 19 odsto smatra da žrtve same izazivaju nasilnika!

Ove alarmantne rezultate istraživanja o dobrobiti i spremnosti žena koje je sproveo OEBS, kao i činjenicu da je od početka godine ubijeno 11 žena treba da shvatimo kao opomenu, ali i poruku da ne okrećemo glavu ako primetimo da neka žena trpi nasilje, već da to prijavimo.

Anketa u kojoj su učestvovale 2.023 žene starosti od 18 do 74 godine pokazuje i da četvrtina žena nije adekvatno informisana i da ne zna šta treba da radi u slučaju da doživi nasilje, dok je posle fizičkog ili seksualnog nasilja samo tri odsto žrtava kontaktiralo sa Sigurnom kućom.

foto: Marina Lopičić

Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne kuće, ističe da su neke tradicionalne vrednosti i vaspitanje koje imamo pogrešni. - Vrlo je mali broj žena koje nasilje prijavi, većina njih trpi nasilje i smatra da treba da ga trpi i većina žena ne podržava drugu ženu koja je žrtva nasilja, i to je ono što mene strašno plaši. Ako žena koja je žrtva nasilja nema podršku svojih najbližih, onda je to katastrofa i ne možete ni očekivati da one to prekinu kada nemaju podršku - kaže Stanojevićeva za Kurir. Ona ističe da žrtve imaju strah da će ostati potpuno same, pa nasilje tolerišu. - Možemo da kažemo da svako ko prijavi nasilje potencijalno spasava nečiji život i pomaže žrtvi. Važno je da reaguju komšiluk, porodica i okolina - zaključuje naša sagovornica.

foto: Profimedia

Radmila Vesković iz udruženja Fenomena smatra da ovi podaci istraživanja pokazuju da smo još uvek daleko od razbijanja stereotipa koji zapravo daju društveni okvir na kome počiva i 30 ubistava koja su se dogodila prošle godine. - Prvo pitanje koje meni nailazi je šta li tek onda muškarci misle? Sve ovo ukazuje da se žrtvama ne veruje na vreme, da nemaju podršku okoline ako žele da napuste takvu zajednicu. Suština jeste i ono što zaprepašćuje je da tako visok procenat žena ima nepoverenje prema žrtvama. Glavni krivac je nasilnik, naravno! - ističe ona i podseća da je po Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici, u dva člana 13 i 22, svako ko ima saznanja o ovakvom nasilju dužan da to prijavi policiji ili tužilaštvu.

činjenice/brojke 11 žena ubijeno od početka ove godine 31 žena ubijena tokom 2018, plus osam pokušaja 26 žena ubijeno tokom 2017. godine 13 žena je ubijeno nožem 11 čekićem, sekirom, prebijanjem, davljenjem 6 njih ubijeno vatrenim oružjem

Niste same Prijavite nasilje

Ako trpite nasilje ili znate nekoga ko trpi nasilje, pozovite SOS telefon 0800/35-00-36 ili telefon policije za prijavu nasilja u porodici 0800/100-600. Možete kontaktirati i sa Sigurnom kućom na brojeve telefona 0800/011-011 i 329-14-40.

Prepreke za prijavljivanje nasilja - sramota - ekonomska nezavisnost - strah od osvete - nepoverenje u službe

Istraživanje OEBS

21% žena smatra da bi se njihovi prijatelji složili da je "važno da muškarac pokaže svojoj supruzi/partnerki ko je šef" 12% smatra da bi se njihovi prijatelji složili da je "obaveza žene da ima seksualne odnose sa suprugom čak i ako joj nije do toga" 29% ispitanih žena se slaže da je nasilje u porodici privatna stvar i da se ono treba rešavati u okviru porodice 9% kaže da su doživele fizičko i/ili seksualno nasilje od nepartnera nakon 15. godine 44% njih bilo izloženo psihičkom nasilju od partnera 42% ispitanih žena su iskusile seksualno uznemiravanje nakon 15. godine 17% njih iskusilo fizičko i/ili seksualno nasilje od intimnog partnera 29% ispitanica je doživelo nasilno ponašanje

Kurir.rs/ Mina Branković Foto: Profimedia, Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track