Najnovije vesti

ŠOKANTNO OTKRIĆE! TITO JE PRED SMRT TRAŽIO DA VIDI SVEŠTENIKA: A onda je taj duhovnik završio pod točkovima kamiona! OVO SU DETALJI DOGAĐAJA O KOME SE DO SADA MALO ZNALO
Foto: Filip Plavčić, Profimedia

MISTERIJA

ŠOKANTNO OTKRIĆE! TITO JE PRED SMRT TRAŽIO DA VIDI SVEŠTENIKA: A onda je taj duhovnik završio pod točkovima kamiona! OVO SU DETALJI DOGAĐAJA O KOME SE DO SADA MALO ZNALO

Društvo

Josip Broz Tito umro je 1980, ali do dan danas javnost intrigira zbog čega na njegovov grobu nema petokrake. 

 

Jedno od najverovatnijih pojašnjenja leži u činjenici da je projektant mauzoleja, inženjer Dragomir Gavrilović, bio impresioniran jednostavnim nadgrobnim pločama u Engleskoj. Tamo je video kako čak i velikom Vilijamu Šekspiru pišu samo godine rođenja i smrti uz ime i prezime.

 

Pa je tako i Josipu Brozu Titu stavio natpis u takvom stilu.

 

Drugu teoriju ispričao je Titov unuk Josip Joško Broz:

 

"Zato što greškom prilikom sahrane kada je pravljena prva varijanta nije stavljena ploča nego je bilo iz dva dela kao kutija presečena napola. A posle nije mogla da se stavi petokraka jer bi stajala na sredini i bila bi ukrivo napravljena. Posle toga se na onoj gromadi koja je stavljena potpuno zaboravilo na to."

 

Prema trećoj, znatno zabavnijoj i manje verovatnoj tezi, tvrdi se da je Tito bio tajni vernik.

 

U svojoj knjizi "Čudesni život Josipa Broza Tita" slovenski književnik Žarko Petan tvrdi da je Tito pre smrti zatražio u ljubljanskoj bolnici 1980. sveštenika.

 

"Dok je Josip Broz ležao u ljubljanskom Kliničkom centru", piše Petan, "u februaru 1980. poželeo je da porazgovara sa sveštenikom! Zadatak je Crkva poverila svešteniku Frančeku Križniku (rođenom 17. jula 1944.), tada poznatom i javnom protivniku ateizma. Križnik se uputio na poziv u Klinički centar, ali Titovi telohranitelji mu nisu dopustili da uđe. Kad je Broz ponovio želju, poslali su po sveštenika, koji je otišao u bolnicu i dugo razgovarao s Josipom Brozom. Uskoro, u martu, duhovnik Križnik otišao je na studijsko putovanje u Nemačku, gde je 28. marta poginuo pod nerazjašnjenim okolnostima, pod točkovima kamiona kod Diseldorfa. Očito da je neugodnu priču o tom sastanku struktura vojne policije KOS-a želela da zataška", zaključio je Petan.

foto: Filip Plavčić

"Mesec-dva od izlaska moje prve knjige o Titu 'Veseli diktator', na leto 1994. godine, našao sam u pošti anonimnu poruku pod naslovom Dopuna knjizi 'Veseli diktator'. Odnosila se na događaj sa svešenikom u Kliničkom centru... Nisam do danas našao nijedan dokaz, ali sam se domogao informacije da je Franček Križnik otputovao u inostranstvo jer su ga u Sloveniji progonili, a kraj Diseldorfa se autom na ravnom putu zakucao u kamion" Pa iako Petan iskreno priznaje da čvrstih dokaza nema, niz detalja iz biografije Broza u suglasju su sa njegovim otkrićem i doprinose mišljenju da je Tito bio mistik, pa i sklon hrišćanskom verovanju.

 

Da je Tito bio pritajeni vernik i hrišćanski mistik, prisećaju se naknadno neki svedoci. Jedan od njih bio je i Milovan Đilas. Vraćajući se sa sahrane Kidriču, Plavim vozom u Beograd, Đilas je sa podsmehom dotakao temu zagrobnog života. Tito ga je oštro prekinuo: "Ne govorite o tome! Ko zna što je to!" A kad su kremirali Kardeljevo telo, Tito je komentarisao da je trebalo da ga sahrane na stari hrišćanski način.

 

Tito je u Zagrebu 1945. pozvao katoličke biskupe na razgovor, ne bi li od njih izmamio distanciranje od Stepinca. Na svojstveno lukav način dao im je do znanje da je i on "katolik i Hrvat". A to je ponovio navodno dva dana posle na tajnom sastanku sa samim Stepincem. Iz svoje rane mladosti Tito je rado pričao kako ga je kao ministranta pljusnuo župnik jer mu nije spretno i brzo pomogao da obuče misnu halju. "Tako sam postao ateist", objašnjavao je.

 

Najveća zagonetka u tom pogledu je to što na njegovom grobu u Kući cveća nema petokrake, prvog simbola komunističke ideologije koji su jugokomunisti stavili u sredinu državne zastave i pod kojim su poginuli mnogi partizani, a posle rata članovi partije s njom sahranivani.

 

Jedno je sigurno: bez Titove naredbe njegov grob ne bi bio bez tog međunarodnoga komunističkog znaka. A krst, naravno, ipak nije mogao zatražiti. 

 

Kurir.rs/Večernji/Foto: Filip Plavčić, Foto: Profimedia

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...