POSLE NEVREMENA I POPLAVA, JOŠ JEDNA ELEMENTARNA NEPOGODA PRETI SRBIJI: Stručnjaci upozoravaju da smo na rubu VANREDNE SITUACIJE
Foto: Tanjug/Strahinja Ristić, Damir Dervišagić, Kurir, N.H., AP

zbrinjavajuće

POSLE NEVREMENA I POPLAVA, JOŠ JEDNA ELEMENTARNA NEPOGODA PRETI SRBIJI: Stručnjaci upozoravaju da smo na rubu VANREDNE SITUACIJE

Društvo -

Česte kiše dovele su do drastičnog rasta broja komaraca u celom regionu, a stručnjaci kažu da se sadašnje stanje u većem delu Srbije može porediti sa elementarnim nepogodama.

Dušan Marinković, fitofarmaceut Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, kaže da će ova godina ostati upamćena po izuzetno povoljnim meteorološkim uslovima za razvoj komaraca.

"Kao posledica blage zime, proleća sa izuzetno mnogo padavina, te naglog povećanja temperature i oscilacija vodostaja velikih reka, došlo je do hiperprodukcije komaraca u celom regionu i pojave njihove ogromne brojnosti u urbanim sredinama. To svakako možemo nazvati elementarnom nepogodom ili vanrednom situacijom, a koliko su ti uslovi složeni, najbolje ilustruje činjenica da je zabeležena brojnost odraslih komaraca u klopkama daleko iznad kritičnih vrednosti na svim lokalitetima koji se ispituju", ističe Marinković.

foto: Profimedia

U ovom momentu zabrinjava i činjenica da se velika produkcija takozvanih urbanih ili kućnih komaraca tek očekuje, a Institut za javno zdravlje Vojvodine je protekle sedmice upravo kod te vrste komaraca na teritoriji Pančeva registrovao virus zapadnog Nila.

Jedan od problema u suzbijanju komaraca jeste činjenica da tretmani protiv odraslih jedinki iz vazduha i sa zemlje nemaju stopostotnu efikasnost.

"Ako je njihova brojnosti ekstremno velika, ona ostaje visoka i posle tretmana, a zbog migracije nastavlja da raste pa veoma brzo zahteva ponavljanje tretmana. Takođe, takvi tretmani rade se na ograničenim područjima u naseljenih mestima, dok velike površine, poput atara, ostaju izvan zone tretmana i predstavljaju stalni izvor komaraca", objašnjava naš sagovornik.

Da je situacija ozbiljna, dokaz je i da je štab za vanredne situacije u Beogradu naložio tretiranje komaraca iz aviona, što se u prestonici nije desilo od 2014.

Direktorka Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju dr Dragana Despot istakla je da su ekipe na terenu.

"Naše ekipe su na terenu i angažovane su na suzbijanju odraslih formi komaraca, a tokom dana 24 ekipe rade na larvicidnom tretmanu velikih vodenih površina. Istovremeno, počela je i podela larvicida u obliku tableta građanima kako bi se suzbile larve koje mogu da se formiraju u septičkim jamama", rekla je dr Despot na konferenciji za novinare.

(Kurir.rs/Blic/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track