Najnovije vesti

RAZNE INFEKCIJE VREBAJU NA BAZENIMA, JEZERIMA I DRUGIM KUPALIŠTIMA: U vodi fekalije i mokraća
Foto: Shutterstock

Opasno

RAZNE INFEKCIJE VREBAJU NA BAZENIMA, JEZERIMA I DRUGIM KUPALIŠTIMA: U vodi fekalije i mokraća

Društvo

Tegobe Ukoliko kupači ne poštuju osnovna pravila, mogu nastati ozbiljne zdravstvene smetnje - dijareja, povraćanje, alergije, urinarne tegobe, ali i kožna oboljenja i upale uha

Prethodnih dana spas od tropskih vrućina mnogi su našli na bazenima i kupalištima širom Srbije, nažalost, sa brojem kupača raste i opasnost o raznoraznih zaraza. Tako vas bezazleno brčkanje može koštati zdravlja - prete gljivice, alergije, virusne infekcije, dijareja, povraćanje, pa čak i polne infekcije!

 

foto: Shutterstock

Najbitnije je tuširanje


Iako se voda na bazenima redovno kontroliše, zbog nemarnosti kupača mogu se javiti zdravstvene smetnje i tegobe. Sagovornici Kurira upozoravaju da je veoma bitno tuširanje kako pre ulaska u vodu, tako i nakon boravka u njoj, ali i da je bitno da kupači ne mokre u bazenu!
Doktorka opšte medicine Olivera Bogdanović objašnjava za Kurir da se najčešće mogu javiti kožne, virusne i gljivične infekcije, ali i alergijske reakcije.
- Ako se bazeni i higijena održavaju na ispravan način, onda nema opasnosti, ali, u suprotnom, može doći do kožnih oboljenja, nekih gljivičnih infekcija, crvenila na koži, iritacija, infekcija uha i upale. Ukoliko se popije ta voda, može nastupiti dijareja i povraćanje, posebno ako ima ostataka fekalija i urina, što je kod nas vrlo moguće jer se kupači ne pridržavaju osnovnih pravila - napominje ona i ističe da je, pored higijene bazena i same vode, bitna i lična higijena kupača, kao i da je veća opasnost od zaraza kod stajaćih voda.

 

foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

Žene ugrožene


Dr Svetlana Janković, ginekolog u GAK "Narodni front", kaže da je važno da pripadnice lepšeg pola redovno menjaju kupaći kostim, kao i da ne sede na vlažnom peškiru.
- Ukoliko je voda bakteriološki ispravna, onda nema problema, a ako nije, onda prete gljivice, bakterijske i vaginalne infekcije, ali i digestivne. To je posebno opasno za decu ako piju tu vodu. Mogu se javiti i urinarne infekcije, zato je i bitno da se menja kupaći. Pored toga, bitno je da devojke menjaju higijenski tampon nakon boravka u vodi jer tu može doći do teških infekcija. Mogu se javiti i smetnje u vidu žarenja, peckanja, pojačanog sekreta, i to mora obavezno da se leči - napominje naša sagovornica.

 

foto: Profimedia

Urolog dr Aleksandar Milošević navodi da se može javiti ešerihija koli, kao i da mogu nastati razne kožne infekcije, a teoretski i polne, kao i da su tu žene ugrožene.
- Svi ti bazeni, kada su prezasićeni gostima, naravno da filteri ne mogu baš da odrade posao kako treba, i to i jeste problem. Dešava se da se oni prepunjavaju hlorom i dezinfekcionim sredstvima, koja sama po sebi imaju štetno dejstvo na želudac, na digestivni trakt i na kožu. Može doći do iritacija na koži, iritacije očiju i svih sluzokoža, i vaginalne i očne i usne - napominje dr Milošević i kaže da treba izbegavati kupališta gde boravi veliki broj ljudi.


Saveti
- neophodno je proći kroz sanitarnu zonu pre ulaska u prostor bazena
- tuširajte se pre i posle kupanja
- nosite kapu i naočare za plivanje
- po pločicama oko bazena hodajte u papučama
- ne sedite na ivici bazena
- ne gutajte vodu iz bazena ili jezera
- redovno presvlačite kupaći kostim
- ne sedite u mokrim stvarima ili na mokrom peškiru


Zdravstveni problemi
- prehlada
- alergija na hlor
- kožna i gljivična oboljenja
- infekcija ešerihijom koli
- crevne infekcije
- infekcije uha i oka
- urinarne i vaginalne infekcije
- upale bešike i jajnika

 

Kurir.rs/ Mina Branković
Foto: Shutterstock, Zorana Jevtić/Ilustracija, Profimedia

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...