URUČENA NAJVIŠA PRIZNANJA TESLA GLOBAL FORUMA: Bele golubice za urednika pariskog Figaroa, Matiju Bećkovića i novosadske studente prvake Evrope u robotici
Foto: Matica Srpska

SVEČANOST U maticI srpskOJ

URUČENA NAJVIŠA PRIZNANJA TESLA GLOBAL FORUMA: Bele golubice za urednika pariskog Figaroa, Matiju Bećkovića i novosadske studente prvake Evrope u robotici

Društvo -

U Matici Srpskoj uručena priznanja Tesla global foruma: uredniku pariskog „Figaroa“ Žan Krištof Buisonu, književniku Matiji Bećkoviću i studentskoj ekipi FTN-a iz Novog Sada prvacima Evrope u robotici

Na rođendan Nikole Tesle u Matici Srpskoj sedmu godinu zaredom Tesla global forum dodeljuje priznanja ličnostima koja su svojim javnim radom doprinele afirmaciji ukupnog stvaralaštva Nikole Tesle i koji su rukovodeći se njegovim humanističkim načelima pokazali nepokolebljiv, originalan i hrabar pristup u svom profesionalnom radu.

Primajući Belu golubicu, najveće priznanje Tesla global foruma od Igumana manastira Šišatovca oca Andreja, drugi čovek pariskog „Figaroa“ Žan Krištof Buison rekao je da je pre petnaest godina u Parizu osnovao udruženje prijatelja Nikole Tesle sa željom da se u Francuskoj literaturi Tesla ubuduće ne vodi kao Hrvat samo zato što je rođen u Smiljanu, već da javnost bude upoznata sa činjenicom da je Nikola Tesla Srbin. „Početkom rata u Jugoslaviji i tokom bombardovanja NATO pakta mediji u Francuskoj su najgore pisali o Srbima, sada je to promenjeno i javnost počinje da shvata da su Srbi na Kosovu i Metohiji žrtve“, naglasio je Buison, ističući da su Francuska i Srbija ponovo braća po oružju iz Prvog Svetskog rata i prijatelji.

Primajući Belu golubicu, pesnik Matija Bećković rekao je da nije slučajno što se takvo priznanje dodeljuje u Novom Sadu, rodnom mestu Jovana Jovanovića

– Zmaja, koji je za Teslu bio najveći od svih pesnika. „Kada je na Nijagari napravio Hidrocentralu neonskim cevima je ispisao ime Zmaj“! Bećković je istakao da je Tesla prevodio Zmajeve pesme i da je u predgovoru citirao Getea po kome je Srpska narodna poezija ravna Starogrčkom epskom stvaralaštvu. Prijateljstvo Tesle i Zmaja, prema Bećkoviću zaslužuje zajednički spomenik za ova dva naša velikana u Novom Sadu.

Priznanje Tesla global fopruma primila je i ekipa „PMG Robotiks“ sa FTN-a iz Novog Sada koja je nedavno osvojila prvenstvo Evrope u robotici. Priznanje je uručeno članu tima Želimiru Trišiću, koji je obećao da će studenti na tragu genijalnog Tesle biti inspirisani da nastave sa vrednim radom i rezultatima kojima se diči Srbija.

U ime domaćina, predsednik Matice Srpske dr Dragan Stanić, ističući veze Nikole Tesle sa našom najstarijom ustanovom, istakao je da ke Tesla neiscrpna inspiracija za sve koji žele da misle nesputano i da je Tesla čovečanstvu pokazao da su granice ljudskog uma nesagledive.

Na svečanosti u Matici Srpskoj govorio je i direktor predstavništva Republike Srpske u Beogradu, Mlađen Cicović kao raniji dobitnik Bele golubice. On je istakao značaj priznanja Tesla global foruma, koja se u „poplavi“ raznih nagrada, izdvajaju po imenima dobitnika i samim tim podstiču mlade ljude na stvaralaštvo.

Na ovogodišnjem, sedmom Tesla global forumu učestvovalo je preko stotinu naučnika, umetnika i javnih ličnosti, čija je interaktivna predavanja pratilo stotinak studenata iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i Severne Makedonije, među kojima i studenti sa Kosova i Metohije i najprestižnijih svetskih univerziteta.

Prethodnih dana Bele golubice, u manastiru Šišatovac uručene su: književniku Vladimiru Kecmanoviću, direktoru Srpske kuće u Podgorici i novinaru Gojku Raičeviću i predsedniku Saveza novinara Rusije Vladimiru Solovjevu.

Tesla global forum završava se Tesla relijem električnih automobila od 12. Do 14. Jula u Novom Sadu.

(Kurir.rs/V.Petrušić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track