Najnovije vesti

STIGLA I ZVANIČNA POTVRDA IZ KONZULATA, 6 SRPSKIH TURISTA LAKŠE POVREĐENO NA PRVOM PRSTU  HALKIDIKIJA, ALI SU VEĆ PUŠTENI IZ BOLNICE: U Grčkoj vanredno do večeras, tada stižu voda, struja, telefon i internet!
Foto: AP

posle sinoćnjeg nezapamćenog nevremena u grčkoj

STIGLA I ZVANIČNA POTVRDA IZ KONZULATA, 6 SRPSKIH TURISTA LAKŠE POVREĐENO NA PRVOM PRSTU HALKIDIKIJA, ALI SU VEĆ PUŠTENI IZ BOLNICE: U Grčkoj vanredno do večeras, tada stižu voda, struja, telefon i internet!

Društvo

Putevi ka poluostrvu Halkidiki, odnosno Kasandri i Sitoniji otvoreni su za saobraćaj. Na prvom prstu Kasandri struja je trenutno u prekidu, kao i telefonske i internet veze, a normalizacija se očekuje do kraja današnjeg dana 

BEOGRAD - Šest srpskih turista u Nea Mudanji povređeno je sinoć u snažnom nevremenu koje je pogodilo grčko poluostrvo Halkidiki. Srpski turisti su lakše povređeni i primljeni su u bolnicu u Nea Mudanji, ali su već pušteni.

 

1 / 5 Foto: AP

 

I konzul Srbije u Solunu Dragana Glišić potvrdila je da je konzulatu iz bolnice u Nea Mudanji na Halkidikiju potvrđeno da je šest srpskih državljana, koji su tu primljeni zbog povreda zadobijenih u velikom nevremenu, danas pušteno iz bolnice.

 

foto: AP, Generalni konzulat Srbije u Solunu

"Pušteni su svi, imali su lakše povrede, ogrebotine, niko nije zadržan", kazala je Glišićeva. Ona je dodala da srpska državljanka, koja je iz Stavrosa u nesvesnom stanju prevezena u bolnicu u Solunu, nije povređena u sinoćnjem nevremenu i njeno hospitalizovanje nije imalo veze s tim.

 

U vezi s informacijom grčkih medija da je u nevremenu koje je pogodilo Halkidiki povređena i 13-godišnja devojčica iz Srbije, koja je primljena u solunsku bolnicu "Genimatas", Glišićeva je rekla da konzulat o tome nije obavešten i verovatno i neće, ako se roditelji već nalaze pored maloletnog lica o kojem bolnica ne objavljuje podatke.

 

 

Ona je navela da još niko od srpskih turista nije kontaktirao konzulat.

"To što se niko nije javljao ne znači ništa, pošto znamo da su internet i telefonske veze u prekidu", rekla je Glišićeva.

 

Ona je navela da je konzulat od Službe civilne zaštite Halkidikija, koji su se od svih službi jedini javili na pozive, dobio najnovije informacije.

Nevreme na Halkidikiju nije nanelo štetu Svetoj Gori

 

Snažno nevreme koje je sinoć pogodilo grčko poluostrvo Halkidiki nije napravilo veću štetu na Atosu, niti je nanelo probleme monaškoj zajednici na Svetoj Gori. Arhteološki lokaliteti i spomenici kulture nisu oštećeni, saopštilo je ministarstvo kulture Grčke danas, prenosi ANA. Prema prvim procenama, starogrčko nalazište Olintos nije oštećeno, a u okolini je oboreno nekoliko stabala. Nikakvi problemi nisu zabeleženi u monaškoj zajednici na Svetoj gori gde se nalazi 20 pravoslavnih manastira.

"Sada su svi putevi k ovom poluostrvu, odnosno Kasandri i Sitoniji otvoreni za saobraćaj, na 'prvom prstu' Kasandri struja je trenutno u prekidu, kao i telefonske i internet veze, a normalizacija se očekuje do kraja današnjeg dana. Postoji zabrana kretanja motornih vozila samo u brdskim predelima", kazala je Glišićeva i dodala da će ove informacije biti postavljene i na sajt konzulata.

 

Glišićeva je ranije rekla da je na Halkidikiju uvedeno vanredno stanje koje će trajati do večeras, za kada se najavljuje novi talas nevremena blažeg intenziteta u tom delu Grčke.

Sinoć bilo upozorenje na opasne vremenske prilike

 

Portparol grčke vlade Stelios Petras izjavio je danas da je Generalni sekretarijat za civilnu zaštitu Grčke izdao je sinoć na četiri jezika upozorenje na opasne vremenske prilike.

On je to rekao na brifingu povodom snažnog nevremena koje je pogodilo Halkidiki u kom je poginulo šest osoba, a više od 100 povređeno. Premijer Kirijakos Micotakis odmah je obavešten o katastrofi na poluostrvu Halkidikiju i naložio je da grupa relevantnih ministara lično ode u tu oblast, rekao je Petras.

Prema njegovim rečima, Micotakisa je o žrtvama direktno izvestio ministar zdravlja, prenosi ANA. On je rekao da će tri najugroženije opštine na Halkidikiju dobiti pomoć za popravku infrastrukture.

Naveo je da evropski broj za hitne pozive 112 trenutno ne radi i da će se održati sastanak sa mobilnim operaterima kako bi se testirale veze. Rekao je i da su strane ambasade obaveštene o žrtvama koje su njihovi državljani.

"Grčki vatrogasci, vojska i služba civilne zaštite su na terenu, u Nea Mudanji je novi ministar civilne zaštite Mihalis Hrisohoidis", navela je Glišićeva.

Grčki mediji objavili su da je u solunsku bolnicu "Genimatas" primljeno petoro dece povređene u nevremenu, među kojima je i devojčica iz Srbije, a niko nije u životnoj opasnosti. Navodi se da su deca, uzrasta od 3,5 do 13 godina, prebačena u bolnicu tokom noći iz mesta Flogita i Nea Plaja, prenosi thestival.gr.

 

 

"Tu su četiri devojčice i jedan dečak koji su povređeni, ali nisu u opasnosti. Jedno dete imalo je povrede glave zbog kojih je bila neophodna operacija, hospitalizovano je i nije u opasnosti. Radi se o deci čije su porodice iz Grčke i iz inostranstva, a boravili su tu kao turisti. Jedna od devojčica, koja ima 13 godina, srpska je državljanka, a ostala deca su Grci", rečeno je u toj bolnici.

 

1 / 4 Foto: Kurir/Nebojša Ivić

 

U snažnom nevremenu na Halkidikiju najmanje 7 osoba, među kojima dvoje dece, poginulo je a više od 100 je povređeno.

 

Prema prvim informacijama policije, poginulo je dvoje starijih turista iz Češke, žena i osmogodišnji dečak iz Rumunije, muškarac i dečak iz Rusije.

 

 

U tu bolnicu primljeno je još 80 turista drugih nacionalnosti. Najmanje šest osoba, među kojima dvoje dece, je poginulo a više od 100 povređeno u nevremenu koje je pogodilo Halkidiki, popularnom među turistima.

 

Prema prvim informacijama policije, poginulo je dvoje starijih turista iz Češke, žena i osmogodišnji dečak iz Rumunije, muškarac i dečak iz Rusije.

 

Ovakvo nevreme nije uobičajeno u Grčkoj gde su leta tipično topla i suva. Meteorolog Kleahos Marusakis rekao je da su uslovi "ekstremno neobični za ovo doba godina.

 

(Kurir.rs/Tanjug/TV Prva)

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...