RADOVI NA NAJVAŽNIJIM SAOBRAĆAJNICAMA: SRAMOTA, popravljaju auto-put usred turističke sezone
Foto: Printscreen

Gužva

RADOVI NA NAJVAŽNIJIM SAOBRAĆAJNICAMA: SRAMOTA, popravljaju auto-put usred turističke sezone

Društvo -

Na auto-putu Beograd-Niš, i to na čak tri tačke, izvode se radovi koji usporavaju i zaustavljaju saobraćaj na plus 30 stepeni u hladu! Oprez je neophodan jer su zbog toga zastoji kod Lapova, Ćuprije i Paraćina. Da stvar bude gora, upravo to je glavni pravac ka moru u Grčkoj, ali i stranaca koji su na proputovanju kroz Srbiju.

Istovremeno, na istom auto-putu zatvorena je leva traka u smeru ka Beogradu, dok se iz pravca Niša vozači preusmeravaju na preticajnu traku suprotnog smera, prema Nišu. Zatvoreno je i isključenje sa auto-puta za Paraćin i Zaječar iz pravca Niša, zbog čega se vozači za ove gradove upućuju na alternativne petlje. Radovi i gužve su i na putu ka Hrvatskoj, konkretno nekoliko kilometara oko graničnog prelaza Batrovci, gde je planiran završetak radova do kraja letnje sezone.

foto: Printscreen

Vozači su izuzetno nervozni, ima i nestrpljivih, opisuje situaciju direktor Komiteta za bezbednost Damir Okanović i dodaje da radovi ne priliče špicu sezone.

- Zaista je neodgovorno da se sada, u špicu letnje turističke sezone, obavljaju radovi na auto-putevima kroz koje prolazi veliki broj naših i stranih turista. Stvaraće se veće gužve i građani će duže putovati. Sve to utiče i na koncentraciju vozača koja, zbog dužih zadržavanja, lako može da opadne. Takođe, i strani turisti biće nezadovoljni, pa će tražiti alternativne puteve i izbegavati našu zemlju - objašnjava Okanović za Kurir.

foto: Printscreen

Drobnjak: Ima zastoja

I u "Putevima Srbije" priznaju da ima zastoja zbog radova na putu kod Paraćina, Ćuprije i Lapova.

- Tamo radimo most. Kod Ćuprije je manji zastoj, građani ne bi trebalo da čekaju duže od 15 do 20 minuta. Veći problem predstavljaju gužve koje nastaju zbog velikog broja turista koji prolaze kroz našu zemlju - navodi Zoran Drobnjak, direktor "Puteva Srbije".

foto: Vladimir Šporčić

On ističe da će na ovoj deonici radovi biti završeni za petnaestak dana, a vozače savetuje da se pre polaska na put detaljno informišu o svim izmenama režima saobraćaja na internet prezentaciji JP "Putevi Srbije".

Zorana Mihajlović

Potpredsednica Vlade i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović kaže za Kurir da je leto najpogodnije za radove na putu i dodaje da nije zatekla velike gužve. - U svim zemljama Evrope, pa i u Srbiji, tokom leta videćete radove na putevima. Građevinska sezona traje od aprila do jeseni jer pre i nakon toga, zbog vremenskih uslova, nije moguće izvoditi infrastrukturne radove. Srbija mora da ulaže u obnovu putne infrastrukture jer očekujemo da će ove godine našim auto-putevima proći više od 60 miliona vozila. U subotu sam se vraćala iz obilaska istočnog kraka Koridora 10 i prošla sam auto-putem od Pirota do Beograda. Nisam videla velike gužve na mestima gde se izvode radovi, kao ni na naplatnim rampama - kaže Mihajlovićeva za Kurira.

foto: Vladimir Šporčić

Radovi na putu Veće gužve i na granicama Protekli vikend obeležile su kilometarske kolone i višečasovno čekanje i na graničnim prelazima, posebno sa Crnom Gorom i Mađarskom, gde je za 12 sati prošlo oko 30.000 putnika. U Auto-moto savezu Srbije navode da gužvama znatno doprinose radovi na putu. - To se kasnije odražava na kolone na graničnim prelazima. Saobraćaj je otežan i opterećen na deonicama na kojima su radovi - navode oni.

Kamion "Beograd puta" upao u rupu Zadnji levi točak kamiona JKP "Beograd put" završio je u rupi koja se otvorila u asfaltu kod Otvorenog tržnog centra, popularnog Buvljaka, na Novom Beogradu. Kako se sve dogodilo, ostaje nepoznanica, ali bitno je da u ovoj neobičnoj nezgodi nema povređenih.

foto: Facebook

Kurir.rs/Milica Vujović

Foto:Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track