PROTEST ISPRED MINISTARSTVA PRAVDE: Frakcija Jevrejske opštine Beograd na čelu sa Isakom Asielom traži upis Aleksandra Jinkera kao predsednika JOB
Ilustracija, Foto: Nebojša Mandić

sukobi

PROTEST ISPRED MINISTARSTVA PRAVDE: Frakcija Jevrejske opštine Beograd na čelu sa Isakom Asielom traži upis Aleksandra Jinkera kao predsednika JOB

Društvo -

BEOGRAD - Frakcija Jevrejske opštine Beograd (JOB) koju predvodi rabin Isak Asiel protestovala je danas ispred Ministarstva pravde sa zahtevima da to ministarstvo postupi po zakonu i upiše Aleksandra Jinkera kao predsednika te organizacije, umesto smenjenog Danila Medića.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Printscreen N1

"Prema Zakonu o crkvama i verskim zajednicama, koji garantuje autonomiju da odlučujemo ko će nam biti predsednik, mi smo 2. decembra 2018. i 17. marta 2019. smenili Danila Medića sa mesta predsednika JOB-a zbog netransparentnog raspolaganja novčanim sredstvima", kazao je Asiel na skupu.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Printscreen/Youtube

On je istakao da je Ministarstvo pravde dva puta odbilo da upiše novog predsednika od čijeg izbora je prošlo 60 dana, a da se po zakonu nakon tog vremena smatra da je novi predsednik upisan.

Asiel je dodao da je rad te zajednice totalno blokiran zbog toga što novoizabrani predsednik nije upisan u Registar crkava i verskih zajednica.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Printscreen

"Mi smo došli da podignemo glas i kažemo da ministarstvo uradi svoj posao i poštuje zakon kojim se podrazumeva autonomija i odluka ko će nam biti predsednik. Ministarstvo se postavilo u ulogu arbitra i to je kao kada da bi partrijarh obavestio ministarstvo da je nekog vladiku raščinio, a onda to ministarstvo poslalo upit vladiki šta on misli o tome", rekao je Asiel.

Ta organizacija predala je Ministarstvu pravde letak u kojem se navodi da osudjuju pokušaj Ministarstva pravde da oduzme autonomiju toj verskoj zajednici, zbog podrške smenjenoj upravi i uplitanje u unutrašnje poslove zajednice.

Rabin Asiel je pročitao 130. Psalm, za koji je kazao da se čita u takvim prilikama, i najavio da će se u narednim nedeljama svakodnevno održavati protest ispred Ministarstva pravde.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track