LAZANSKI SE OPROSTIO OD NOVINARSTVA PA OTVORIO DUŠU: Evo kako se vozio nuklearnom podmornicom i preživeo u Avganistanu bez hrane! Otkrio šta će prvo posetiti u Rusiji kao ambasador! Smislio scenario za film, ali Kusturica neće da ga režira
Foto: Marina Lopičić

govorio pred odlazak u moskvu

LAZANSKI SE OPROSTIO OD NOVINARSTVA PA OTVORIO DUŠU: Evo kako se vozio nuklearnom podmornicom i preživeo u Avganistanu bez hrane! Otkrio šta će prvo posetiti u Rusiji kao ambasador! Smislio scenario za film, ali Kusturica neće da ga režira

Društvo -

Vojni analitičar Miroslav Lazanski početkom avgusta zvanično će početi da radi u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, a imenovan je za ambasadora Srbije u Rusiji.

Lazanski se zbog novih obaveza oprostio od novinarstva, a otkrio je i kako se postaje dobar novinar.

"Volim da pročitam dobre tekstove. Znaš kako se postaje dobar novinar? Čitajući druge novine", rekao je Lazanski.

Na pitanje kako je zavoleo vojsku i postao vojnopolitiči komentatotr, Lazanski je odgovorio da je to nasledio od oca, ali i dede po majci koji je bio jedan od junaka Solunskog fronta.

Njegov otac završio je Vojnu akademiju Kraljevine Jugoslavije, ali je mesec dana kasnije izbio Drugi svetski rat, a on je zarobljen i odveden u logor Osnabrik.

"Otac je tu bio od 1941. godine do 1945. Među njima je bilo i 600 Jevreja, jugoslovenskih oficira. Gestapo i SS su hteli da ih zvuku iz logora i prebace u Aušvic, ali naši oficiri ih nisu dali. Došlo je do pobune i naši oficiri su sačuvali svoje kolege Jevreje. Svi ćute o tome. Spilberg je za film 'Šindlerova lista' dobio silne oskare, a o podvigu napih oficira svi ćute. Imam ambiciju da snimim film o tome", rekao je Lazanski.

"Već sam napisao scenario i ponudio ga Kusturici, ali se on bavi Južnoamerikancima i Džingisom Kanom", kazao je Lazanski i dodao da će sigurno snimiti taj film.

Lazanski je otkrio da će kad stupi na dužnost ambasadora posetiti prvo Staljingrad.

"To brdo je bilo važna strateška tačka. Tamo su Sovjeti razbili Vermaht. Učiniću to u ime mog oca", rekao je Lazanski.

O savremenom novinarstvu, Lazanski je razočarano rekao da više nema strasti u toj profesiji, a pisane novine su u opsanosti da izgube trku s elektronskim medijima i portalima.

"Ja ne mogu bez novina. Uz svaki obrok moram pored sebe imati novine", rekao je on.

Lazanski je otkrio da nije srpski nacionalista, iako ga mnogi tako vide.

"Ne mogu biti srpski nacionalista kad mi je mama Srpkinja, a otac čist Slovenac. Istina, otac i cela porodica mi je bila projugoslovenski orijentisana. Moja novinarska karijera je jugoslovenska", rekao je Lazanski.

Na pitanje kako je uspeo da dobije intervjuee sa poznatim svetskim ličnostima poput Vladimira Putina i Asanža, Lazanski odgovara:

"Jednostavno je, tažiš ih. Moraš biti uporan, kao u ljubavi. Ne pobeđuju najlepši i najbogatiji, nego najuporniji", kazao je on.

Govoreći o svom izveštavanju sa ratišta, Lazanski je kazao kako je u Avganistanu otkrio koga Amerikanci finansiraju.

"Na osnovu oružja koje su avganistanske snage zaplenile od mudžahedina, video sam da ih pomažu Amerikanci, Pakistanci i Kinezi, jer su Kinezi tada udarali packe Sovjetima. Iz detalja ti dešifruješ srž konflikta"

"Kada sam 1983. godine otišao u Honolulu poželeo sam da se vozim nuklearnom podmornicom. Bilo je lepo", prisetio se Lazanski.

prema njegovim rečima u Avganistanu je preživeo bez hrane jer je uzeo energetske kapsule za preživljavanje od francuskog pilota.

"Nikakva hrana i voda ti ne trebaju. Deset dana sam ćiveo na pet pilula, Amerikancima stižu kamioni sveže hrane. Kristijan Amanour dobijala je svaki dan druge marame i garderobu. Jedina moja prednost bila je u glavi. Znao sam ono što oni ne znaju. Tako smo se menjali. Ja im dam podatke o nekom tenku, oni meni satelitski telefon", rekao je on.

Na pitanje da li se zauvek oprostio od novinarstva ili će se opet vratiti, Lazanski je odgovorio:

"Možda, jednog dana. Nikad ne reci zbogom novinarstvu!"

(Kurir.rs/Politika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja