OTKRIVENA VOJNA TAJNA: Evo kako su ruska oklopna vozila stigla u Srbiju
Foto: Printscreen Youtube/Radio Slobodna Evropa

OTKRIVENA VOJNA TAJNA: Evo kako su ruska oklopna vozila stigla u Srbiju

Društvo -

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je 27. jula da "nije bilo nikakvih prepreka" u dopremanju oklopnih vozila i da je vojna oprema dopremljena iz Rusije u Srbiju uz poštovanje međunarodnih pravila. Uprkos protivljenju Rumunije da izda tranzitnu dozvolu moćni ruski oklopni transporteri BRDM-2 su preko Mađarske stigli u Srbiju 23. jula.

foto: Printscreen Youtube/Radio Slobodna Evropa

Iako je EU nakon aneksije Krima 2014. godine uvela sankcije Moskvi na trgovinu oružja i zabranu izvoza robe koja se može koristiti u vojne i civilne svrhe, Budimpešta je našla opravdanje za ovaj postupak.

Šef kabineta premijera Viktora Orbana, Đerđeli Gulijaš, je objasnio da je avionska pošiljka iz Rusije u Srbiju smela da prođe kroz mađarski vazdušni prostor, jer se teret nije prevozio u vojnom, već u civilnom avionu, za koji nije potrebna posebna dozvola.

- Mi samo dobili informaciju o civilnom avionu koji ulazi u naš vazdušni prostor, ali to je samo protokolarna vrsta obaveštenja koju treba primiti k znanju, kaže Gulijaš i dodaje da je zbog geografskih razloga ovaj ruski teret upućen Srbiji morao da preleti pre toga Poljsku i Slovačku.

foto: Printscreen Youtube/Radio Slobodna Evropa

Portparol EU je povodom tranzita ruske vojne opreme preko Mađarske kratko rekao:

- Videli smo izveštaj. Bez komentara o specifičnosti slučaja mogu da kažem da je primena restriktivnih mera Evropske unije obaveza svake njene članice.

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je 27. jula da "nije bilo nikakvih prepreka" u dopremanju oklopnih vozila i da je vojna oprema dopremljena u Srbiju uz poštovanje međunarodnih pravila.

Na primopredaji 10 ruskih izviđačkih transportera u ponedeljak u niškoj kasarni "Mija Stanimirović" predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije hteo da precizira na koji način je donacija ruske oklopne tehnike dopremljena u Srbiju, ali je naveo da je tu učinjeno "u skladu sa zakonom i ugovorom koji je sklopljen sa tom zemljom".

(Kurir.rs/Srbija danas/Politiko)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja