KAKO DA SE ZAŠTITITE OD GROZNICE ZAPADNOG NILA: Komarac može da ubije i zdrave
Foto: Profimedia

ALARM

KAKO DA SE ZAŠTITITE OD GROZNICE ZAPADNOG NILA: Komarac može da ubije i zdrave

Društvo -

Sada je najvažnije da se zaštitimo od uboda komaraca, upozorava za Kurir prof. dr Žarko Ranković, čuveni srpski infektolog, posle vesti da je prekjuče registrovan prvi slučaj infekcije virusom Zapadnog Nila kod žene iz Beograda, starosti 84 godine, koja se leči u Infektivnoj klinici KCS.

Sad postaje  ozbiljno... Čuvajte se  krvopija
Sad postaje ozbiljno... Čuvajte se krvopijafoto: Profimedia

- Groznicu Zapadnog Nila mogu da dobiju i mlađe, zdrave osobe, kao što je to bio slučaj proteklih godina, ali su najugroženiji građani starosti 65 godina i stariji, posebno oni koji boluju od kardiovaskularnih, respiratornih bolesti, ali i dijabetesa. Od najvećeg značaja je lična zaštita, upotreba sredstava protiv ujeda komaraca, uništavanje larvi i odraslih formi komaraca, ali i da se obavezno isprazni sva voda koja stoji u saksijama, buradima na terasama i u dvorištima jer se tamo razmnožavaju ti insekti - kaže dr Ranković i dodaje da se prvi simptomi bolesti javljaju četiri do 14 dana od uboda zaraženog insekta.

U 80 odsto slučajeva, navodi on, nema znakova bolesti, do 18 odsto oni su slični simptomima gripa, a samo jedna osoba od 150 inficiranih dobija upalu mozga i moždanica.

Kurir/R. B. Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track