JAKA I SNAŽNA VOJSKA SRBIJE GARANT MIRA NA CELOM BALKANU: Dan rečne flotile i Dan roda rečnih jedinica
Foto: Printscreen/Facebook/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

ministarstvo odbrane

JAKA I SNAŽNA VOJSKA SRBIJE GARANT MIRA NA CELOM BALKANU: Dan rečne flotile i Dan roda rečnih jedinica

Društvo -

U Novom Sadu, na brodu posebne namene "Kozara", danas je održana proslava Dana rečne flotile i Dana roda rečnih jednica Vojske Srbije, uz poruku da je jaka i snažna Vojska Srbije garant mira na celom Balkanu.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin poručio je da su svi pripadnici rečne flotile visoko obučeni, motivisani i spremni da izvrše svaki zadatak i dodao da je u toku, pored redovnog održavanja rečne flotile, i modernizacija naoružanja.

- Vojska Srbije na čitavoj teritoriji Srbije u stanju je da garantuje mir i bezbednost za svakog ko živi u Srbiji, a snažna i jaka Vojska Srbije, snažna i jaka Srbija jeste garant mira na celom Balkanu, rekao je Vulin, prenela je pokrajinska vlada.

foto: Ministarstvo odbrane Srbije

On je naveo da je naoružanje, opremanje i obučavanje srpske vojske u funkciji mira.

- Niko ne treba da se plaši naoružavanja Vojske Srbije, ali isto tako nikome nećemo dati razloga ili prava da odlučuje o tome kako ćemo se i gde naoružavati, jer naše oružje neće biti zloupotrebljeno, istakao je Vulin.

Kapetan bojnog broda Andrija Andrić, komandant Rečne flotile kopnene vojske, rekao je da su plovne, pontonirske, amfibijske i ronilačke jedinice osposobljene i opremljene da mogu da odgovore svim izazovima.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević rekao je da je Vojska Srbije temelj sigurnosti i bezbednosti svih građana i da u prethodnih nekoliko godina, kroz proces modernizacije, doživljava svoju veliku obnovu.

foto: Printscreen/Facebook/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

On je izrazio zadovoljstvo što su Vojska Srbije i civilne vlasti na istom zadatku, te istakao da pokrajinska vlada dobro sarađuje sa Vojskom Srbije, komandom Rečne flotile i drugim jedinicama.

Dan Rečne flotile, ujedno Dan roda rečnih jedinica, obeležava se 6. avgusta, u znak sećanja na dan kada je, 1915. godine, na Savi kod beogradske Čukarice, porinut prvi srpski ratni brod "Jadar".

Ulaskom novoizgrađenog "Jadra" u sastav Brodarske komande i snaga odbrane Beograda, otpočelo je zvanično formiranje srpske rečne flotile.

Komanda i veći deo jedinica Rečne flotile se nalaze u Novom Sadu, a ostale baziraju u Beogradu i Šapcu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track