VRAĆAMO UGLED: Naša zemlja će školovati 30.000 stranih studenata! Počinje ambiciozan projekat STUDIRAJ U SRBIJI
Foto: Beta/Dragan Gojić

VELIKA KORIST OD PROSVETNOG PROJEKTA

VRAĆAMO UGLED: Naša zemlja će školovati 30.000 stranih studenata! Počinje ambiciozan projekat STUDIRAJ U SRBIJI

Društvo -

Interes Mladi iz inostranstva najviše se zanimaju za tehničke fakultete, studije medicine, poljoprivrede, farmaciju, FON i master studije, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ima cilj da za tri godine privuče više hiljada stranih studenata, čak 30.000 njih, da studiraju na srpskim fakultetima, najavljuje u razgovoru za Kurir resorni ministar Mladen Šarčević.

U cilju da što veći broj stranaca studira u našoj zemlji, Ministarstvo prosvete pokrenulo je ambiciozan program u visokom školstvu, projekat „Studiraj u Srbiji“. On bi trebalo da vrati strane studente, kojih je tokom osamdesetih godina u našoj zemlji bilo oko 20.000.

Studiraj u Srbiji

Mnogi ugledni ambasadori sveta upravo su studirali u Jugoslaviji, a danas istim stopama njihovi naslednici, zbog želje za dobrim obrazovanjem i povoljnih cena, dolaze u Srbiju. Danas broj stranih studenata koji se školuju na našim fakultetima iznosi oko 1.480.

Velike  ambicije... Mladen  Šarčević
Velike ambicije... Mladen Šarčevićfoto: Dragana Udovičić

- Počeli smo s projektom „Studiraj u Srbiji“ i već smo podelili materijal u 68 zemalja preko naših ambasada i konzulata. Očekujemo da napravimo veliki bum, ali moramo da budemo prisutni na sajmovima obrazovanja. Zasad nudimo 24 programa nastave na engleskom jeziku, i to većinom na Beogradskom univerzitetu i delom na Novosadskom - kaže Šarčević.

On dodaje da se studenti iz inostranstva najviše interesuju za tehničke fakultete, studije medicine, poljoprivrede, farmaciju, FON i master studije generalno. Objašnjava da je njihov motiv za dolazak u Srbiju dobro obrazovanje za relativno pristojne pare.

- Imamo pregovore sa zemljama severne Afrike, Bliskog istoka, Turskom, Grčkom, to su sve zemlje čiji su građani nekada kod nas studirali, naravno i s Kinom i Rusijom. To je posao gde moramo da se vratimo u sedlo, moramo povećati i kapacitete i broj zgrada, studentski smeštaj. To je ozbiljan posao kojim se naša zemlja nije bavila od kada postoji kao Srbija, ali mislim da imamo početne uspehe. Imamo i potpisanih deset memoranduma sa zemljama regiona, uskoro i sa Azerbejdžanom, Egiptom i mnogim drugim zemljama za koje znamo da nemaju sopstvene kapacitete - ističe Šarčević.

On dodaje da su naši univerziteti zainteresovani da učestvuju u ovom značajnom projektu.

Cena 4.500 €

- Postoji interesovanje stranaca, jer gde god da odemo, ljudi znaju da se ovde studira kvalitetno. Prosečna cena koju mi budemo nudili za neke standardne fakultete biće oko 4.500 evra uz smeštaj. Medicina sigurno ne može da bude jeftinija od 10.000 evra, plus smeštaj. Moramo biti aktivni i moramo izgraditi kapacitete. To je način da se podigne standard visokog obrazovanja, a naredne sezone očekujemo oko 5.000 studenata iz Turske, Grčke, s Bliskog istoka.. - zaključuje Šarčević.

KOJE STUDIJE PRIVLAČE STRANCE

medicina

tehnički fakulteti

poljoprivreda

farmacija

FON

master studije generalno

IZ KOJIH ZEMALJA NAM DOLAZE MLADI

Grčka

Turska

Kina

Rusija

Ujedinjeni Arapski Emirati

Irak

pojedine afričke zemlje

bivše zemlje SSSR

ŠTA SRBIJI TO DONOSI

povećava se ugled naše zemlje

povećava se ugled obrazovnih institucija

veća finansijska korist za univerzitete

znatne prihode

doprinosi povećanju bruto domaćeg proizvoda

MOTIVI ZA DOLAZAK STRANACA

kvalitetni programi

univerziteti koji su na prestižnim listama

prihvatljive cene studija

prihvatljive cene smeštaja

Kurir.rs/ Mina Branković Foto: Beta/Dragan Gojić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track