Najnovije vesti

POLNE BOLESTI I DALJE UZIMAJU DANAK: Za prvih šest meseci povećan broj inficiranih HIV-om i obolelih od AIDS-a
Ilustracija, Foto: EPA

dramatično

POLNE BOLESTI I DALJE UZIMAJU DANAK: Za prvih šest meseci povećan broj inficiranih HIV-om i obolelih od AIDS-a

Društvo

BEOGRAD - U prvih šest meseci ove godine u Srbiji je smanjen broj obolelih od sifilisa, gonoreje i genitalne hlamidijaze u odnosu na isti period prošle godine, dok je povećan broj inficiranih HIV-om i obolelih od AIDS-a, ali je smanjen broj umrlih od side.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" u prvoj polovini ove godine registrovano je 417 osoba obolelih od sifilisa, gonoreje i genitalne hlamidijaze, što je za 35 odsto manje u odnosu isti period prethodne godine kada je prijavljen 641 slučaj.

Smanjenje je zabeleženo jer je značajno manje prijavljenih slučajeva obolevanja od genitalne hlamidijaze.

Od početka januara do kraja juna bilo je 276 obolelih, dok je u istom periodu prošle godine bilo 514 obolelih.

Najveći broj obolelih od sifilisa, gonoreje i genitalne hlamidijaze registrovan je na teritoriji Vojvodine - 135 slučajeva, Beogradu - 91 oboleli od sifilisa i gonoreje i nijedan slučaj genitalne hlamidijaze.

U Batutu kažu da je hlamidijaza značajan javnozdravstveni problem zbog toga što nelečena infekcija kao posledicu može imati upalu reproduktivnih organa, smanjenje plodnosti, kao i komplikacije tokom trudnoće, prevremeni porodaj.

Navode da hlamidijalna infekcija, kao i druge seksualno prenosive infekcije, u

značajnoj meri olakšava prenošenje HIV-a.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Zorana Jevtić

Institutu Batut u prvih šest meseci ove godine prijavljene su 94 osobe kojima je novootkrivena infekcija uzrokovana HIV-om, dok je u istom periodu prošle godine bilo 76 novoinficiranih. Najviše novoinficiranih je registrovano u Beogradu 35 osoba, a u Vojvodini 28 osoba.

U istom periodu registrovano je 26 osoba obolelih od side i šest osoba umrlih od AIDS-a. U prvoj polovini prošle godine registovane su 23 osobe obolele od side, a umrlo je devet pacijenata.

U Batutu navode da se u Srbiji od 2008. godine beleži porast broja osoba inficiranih HIV-om, a da se registruje značajna redukcija obolevanja i umiranja od side.

"Pad obolevanja i umiranja od AIDS-a je rezultat primene kombinovane, visoko aktivne antiretrovirusne terapije koja je od 1998. godine dostupna svim osobama inficiranim HIV-om i u potpunosti ide na teret Republickog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO)", navode u Batutu.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Beoinfo

Procenjuje se da je krajem 2018. godine u našoj zemlji 3.000 osoba živelo sa HIV-om, od kojih šestina ne zna da je inficirana HIV-om (oko 500).

Podsećaju da infekcija uzrokovana HIV-om može dugo proticati bez ikakvih znakova i simptoma i da je jedini način da se otkrije testiranje koje se može besplatno uraditi u 24 instituta i zavoda za javno zdravlje u Srbiji i u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata u Beogradu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...