SVETSKI USPEH SRPSKIH LEKARA: Otpisane vraćaju u život!
Foto: Shutterstock

Impresivno

SVETSKI USPEH SRPSKIH LEKARA: Otpisane vraćaju u život!

Društvo -

Lekari Klinike za vaskularnu hirurgiju Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje postigli su neverovatan uspeh na polju karotidne hirurgije.

Požrtvovan tim stručnjaka sa dr Srđanom Babićem na čelu objavio je rezultate istraživanja u časopisu Hirurška istraživanja i praksa (Surgery Research and Practice), potvrdivši do sada neviđen korak u terapiji i lečenju: operacija segmentnih okluzija (potpuno začepljenje) karotidnih arterija, zahvaljujući srpskim lekarima, treba da se nađe u svim svetskim vodičima!

Crna statistika

Dosadašnja iskustva i istraživanja nisu preporučivala hirurško lečenje u slučaju potpuno zapušenih karotidnih arterija. Bolesnici u ovakvom stanju su praktično bili osuđeni na mogućnost nastanka ponavljanih moždanih udara i razvoja vaskularne demencije, uzrokovane hroničnim nedostatkom prokrvljenosti mozga. Utvrđeno je da 92 odsto pacijenata s ovom dijagnozom doživi moždani udar, a 23 odsto umire u naredna tri meseca. Ali naši stručnjaci sa ovom crnom statistikom nisu hteli da se pomire.

foto: Privatna Arhiva

- Prvi put u svetu sproveli smo istraživanje o mogućnosti tretmana potpuno zapušenih karotidnih arterija. Naša ekipa se uhvatila ukoštac sa retko prepoznatim entitetom segmentne okluzije karotidnih arterija (zapušenje u kratkom segmentu). Pacijentima je učinjena detaljna dijagnostika, uz evaluaciju tima stručnjaka koji se sastojao od vaskularnog hirurga, interventnog radiologa, interniste i neurologa. Operacija je kod svakog pacijenta protekla uredno i bez ijedne značajnije komplikacije u postoperativnom periodu, uz kompletno povlačenje simptoma kod svih prethodno simptomatskih pacijenata - objasnio je specijalno za Kurir dr Srđan Babić.

Uzrok problema... Aterosklerotski plak  iz karotidne arterije
Uzrok problema... Aterosklerotski plak iz karotidne arterijefoto: Screeenshot

Postoperativni tok

Po otpuštanju iz bolnice pacijenti su konstantno praćeni, uz redovne UZ preglede i preglede vaskularnog hirurga. Više je nego impresivan podatak da je za sedam godina čak 93 odsto pacijenata bilo bez nove neurološke simptomatologije i imalo potpuno uredan postoperativni nalaz! - Šansu za novi, kvalitetan život, dobila su 74 pacijenta. Zato naša inovativna tehnika operisanja obećava globalno smanjenje smrtnosti i invaliditeta od moždanog udara u populaciji pacijenata koji su prethodno bili otpisani - ističe Babić.

15.000 ljudi s bolesnim karotidama spaseno je na Institutu Dedinje

Pravovremenom dijagnostikom i tretmanom bolesnih karotida na Institutu Dedinje do sada je spaseno više od 15.000 ljudi. Nakon ove studije svakako će doći do pomeranja granica na polju vaskularne hirurgije na planetarnom nivou.

Kurir.rs/Branka Mitrović Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track