ISPOD ZABAČENOG SRPSKOG SELA LEŽI ZAKOPANO BLAGO: Veruje se da jug Srbije posedije ogromne količine dragocenog  metala koje mogu da utole nezasitu glad za baterijama! (VIDEO)
Foto: Tihomir Ilić

bogatstvo

ISPOD ZABAČENOG SRPSKOG SELA LEŽI ZAKOPANO BLAGO: Veruje se da jug Srbije posedije ogromne količine dragocenog metala koje mogu da utole nezasitu glad za baterijama! (VIDEO)

Društvo -

U selu Klinovac, kod Bujanovca, zakopano u zemlju nalazi se zakopano blago i mogućnost da ovaj kraj postane novi evropski front u ekonomskoj borbi s Azijom..

Geolozi istražuju brdoviti krajolik zbog metala koji je postao sveprisutan u modernoj tehnologiji – litijuma, za web stranicu bloomberg.com pišu Džejms Gomez i Miša Savić. Najveće rezerve litijuma u Evropi su, po procenama, u Srbiji - piše ovaj američki ekonomski sajt pod naslovom "U zaboravljenom kutku Evrope možda je zakopano bogatstvo".

"Bio bi to dar s neba kad bi se pokazalo da postoje rezerve litijuma", rekao je meštanin Saša Antića. "Ovo je najslabije razvijeni deo Srbije, a mi smo u njegovom zapećku."

U srcu litijskih snova Srbije nalazi se zemaljski ekvivalent kriptonita, izmišljene stene sa Supermanove rodne planete, otkriven 2004. godine. Mineral nazvan jadarit, prema Jadarskoj dolini, ima sličnu hemijsku strukturu kao spoj kojim se mogu uništiti moći superheroja. Sadrži litijum i bor koji se koriste u keramici, đubrivima i izolaciji. Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, piše Blumberg, u februaru je to nazvao "jednom od najvećih nada za Srbiju" i pozvao kompanije da ubrzaju posao kako bi pokrenule proizvodnju.

Neki procenjuju da su najveće evropske rezerve litijuma - metala koji se koristi za proizvodnju baterija, u Srbiji, ali teži deo posla je doći do njega. Ipak, pred Srbijom je "mogućnost da postane novi, evropski, front ekonomske borbe s Azijom", piše u članku čiji je autor poseti selo Klinovac, kod Bujanovca, gde se veruje da ima litijuma.

Dok se potraga za litijumom sve više pojačava širom sveta, Blumberg procenjuje da će se u sledećih 11 godina potrošnja baterija s litijumom povećati za osam puta. Procenjene količine tog metala u Srbiji su najveće u Evropi, a "nezasita glad za baterijama koje napajaju sve, od iPhone-a do automobila Tesla, podstiče volju kompanije Rio Tinto Group da prouči ekonomičnost kopanja" u Srbiji.

Češka i Austrija takođe proučavaju svoj potencijal iskopavanja litijuma, Rumunija ponovo otvara rudnike retkih minerala, a međunarodne kompanije šire proizvodnju baterija u Evropi, izmedju ostalog u Poljskoj. Ali, piše Blumberg, zalihe litijuma u Srbiji, ako se može profitabilno doći do njih, dovoljno su velike da pomognu čitavom evropskom kontinentu da se takmiči sa razvojem Azije, posebno Kine, trećeg po veličini svetskog proizvođača litijuma i vrhunskog proizvođača litijum-jonskih baterija.

Rio Tinto - jedna od najvećih svetskih rudarskih kompanija, i istraživačka kompanija sa sedištem u Australiji "Jadar Lithium Plc" proveravaju koliko je litijuma u Srbiji. Rio Tinto je odbio izjavu za Blumberg, a "Jadar Lithium", koji čini grupa nepoznatih investitora koje zastupa "JPMorgan Chase & Co.", odbio je da precizira gde istražuje.

Optimistične procene države i preliminarno istraživanje nagoveštavaju da bi u Srbiji moglo biti čak 200 miliona tona rude litijuma, dok američki Geološki institut kaže da ima jedan milion tona identifikovanih rezervi, ali već i to Srbiju čini jednim od najbogatijih izvora litijuma u ​​Evropi. Pošto je proizvodnja litijuma u svetu 2018. godine skočila za 25 odsto, teško bi bilo svrstati veličinu potencijalne ponude Srbije, kako je već s Bolivijom koja ga takodje ne proizvodi, a ima najveće rezerve tog metala u svetu.

Blumberg prenosi da su za početak eksploatacije litijuma u Srbiji potrebne bar još tri godine, ali da njene vlasti već podržavaju pripremanje preduzeća za preradu litijuma i za proizvodnju baterija o čemu je za sajt govorio i Nenad Antić, zamenik gradonačelnika Vranja, najvećeg grada u blizini Klinovca gde je jedno od potencijalnih nalazišta tog metala.

Kurir.rs/Beta

Foto Tihomir Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track