Najnovije vesti

NOVEMBAR DONOSI ČUDO, IMAĆEMO NEVEROVATNIH 20 DANA: Zima će biti kakvu samo možemo da POŽELIMO! Ipak 65 dana će nam presesti! RHMZ objavio dugoročnu prognozu!
Foto: Profimedia

dugoročna prognoza

NOVEMBAR DONOSI ČUDO, IMAĆEMO NEVEROVATNIH 20 DANA: Zima će biti kakvu samo možemo da POŽELIMO! Ipak 65 dana će nam presesti! RHMZ objavio dugoročnu prognozu!

Društvo

Meteorolozi navode da nećemo imati sibirsku zimu, ali predviđaju čak 65 kišnih dana samo tokom jeseni 

Jesen je juče zvanično stigla u Srbiju, a dugoročna vremenska prognoza pokazuje da će u prvoj polovini biti relativno topla i suva, u drugoj kišovita, dok se prvi sneg očekuje krajem novembra ili početkom decembra.

Republički hidrometeorološki zavod prošle nedelje objavio je dokument koji se zove "Klimatski sezonski izgledi u Srbiji", a bavi se dugoročnom vremenskom prognozom za tek počelu jesen i nadolazeću zimu.

Prema tim podacima, vrednosti srednje sezonske temperature vazduha do 30. novembra biće od 11 do 14 stepeni, a u višim predelima od 6 do 10.

- Broj letnjih dana do kraja novembra biće od 15 do 22 u nižim predelima, a na planinama do četiri dana - stoji u dokumentu koji je ažuriran 16. septembra, a pod pojmom jesen obuhvata period od 1. septembra do kraja novembra.

Inače, prema RHMZ-u, letnji dani su dani tokom kojih maksimalna temperatura dostiže ili prelazi 25 stepeni.

Kada je reč o broju mraznih dana sa minimalnim temperaturama do ili ispod nule i njih će biti do kraja novembra.

- Broj mraznih dana u nižim predelima od šest do 18, a na planinama od 20 do 30 dana - stoji u dokumentu RHMZ-a.

Prema ovoj prognozi, druga polovina jeseni, naročito novembar, biće daleko kišovitiji.

- Tokom jeseni, broj kišnih dana biće između 22 i 30, a u brdsko-planinskim predelima do 40 dana - poručuju u RHMZ-u.

Nedeljko Todorović iz RHMZ-a ističe da će prva polovina jeseni biti relativno topla sa više suvih dana i manje padavina.

- U drugoj polovini jeseni biće više kiše, oblaka i mrazeva, a prvi sneg se može očekivati krajem novembra ili početkom decembra - naglašava Todorović.

A kako će biti tokom zime

S druge strane, zimska temperatura vazduha od 1. novembra do 29. februara kretaće se u granicama proseka.

- Srednja sezonska temperatura vazduha biće od nula do četiri stepena, a u višim predelima od minus četiri do minus dva. Tokom februara postoji mogućnost za pojavu talasa hladnoće. Broj mraznih dana biće od 40 do 65 u nižim predelima, a u brdsko-planinskim predelima od sedam 70 do 90 dana - podvlače u RHMZ-u i dodaju da će broj dana sa padavinama biti od 31 do 40, a na planinama do 50 dana.

U RHMZ-u dugoročno prognoziraju da će nadolazeća zima od 1. decembra do 29. februara doneti od 7 do 20 ledenih dana sa maksimalnom temperaturom do ili ispod nule u nižim predelima.

- Na planinama se očekuje od 30 do 50 ledenih dana - navode u RHMZ-u.

Danas znatno hladnije

U RHMZ-u za danas prognoziraju temperaturu od minimalnih 14 do maksimalnih 17 stepeni, uz moguću kišu. S tim što će već sutra doći do porasta temperature, kada se maksimalno očekuje 22 stepena uz malo i umereno oblačno vreme.

Od sutra pa do vikenda temperatura će biti u stalnom rastu, pa se tako u subotu ponovo maksimalno očekuje letnjih 26 stepeni.

(Kurir.rs/Blic)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...