GRAĐANI POKREĆU GRAD BUDUĆNOST: Radionica "OTVORENI PODACI" 10. oktobra u JDP-u  PRIJAVITE SE!
Foto: AMG

GRAĐANI POKREĆU GRAD BUDUĆNOST: Radionica "OTVORENI PODACI" 10. oktobra u JDP-u PRIJAVITE SE!

Društvo -

Otvoreni podaci koji doprinose stvaranju održivih i klimatski pametnih gradova jedna je od tema edukativnih radionica koje će se održati u okviru konferencije “Građani pokreću grad budućnosti: RE – IMAGINNING THE CITY” 10. oktobra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu u organizaciji Programa UN za razvoj (UNDP) u partnerstvu sa Adria Media Groupom. Konferencija se organizuje u okviru projekta “Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“, koji sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine, uz podršku Programa UN za razvoj (UNDP) i finansijskih sredstava Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF).

Radionica će trajati 60 minuta.

Radionica „OTVORENI PODACI“

Otvoreni podaci su podaci kojima svako može da pristupi. Pojam „otvoreni podaci“ odnosi se na digitalne podatke koji su dostupni na Internetu i koje svako može da koristi ili ponovo objavi u bilo koju svrhu, besplatno ili uz minimalne troškove. Otvoreni podaci treba da budu objavljeni u formatu koji omogućava njihovu jednostavnu mašinsku, odnosno računarsku obradu i analizu.

Jedan od ključnih faktora za monitoring uticaja klimatskih promena na lokalnom nivou je dostupnost i kvalitet podataka i informacija u različitim sektorima kao što su: proizvodnja i potrošnja električne energije, saobraćaj, upravljanje otpadom, poljopriveda. Ovakvi podaci su od suštinskog značaja za efikasno planiranje i donošenje odluka i pružanje kvalitetnih usluga za građane. Kako bi ovi podaci bili najefikasnije upotrebljeni, potrebno je da oni budu predstavljeni tako da svako može da ih razume i koristi. Ubrzani razvoj informacionih i komunikacionih tehnologija (IKT) i porast potrebe za informacijama na globalnom nivou podstiču lokalne samouprave da otvore svoje podatke. Ovakav pristup „otvorenih podataka“ podstiče inovacije, doprinosi transparentnosti donošenja odluka i efikasnijim javnim uslugama. Otvaranje podataka javnih institucija takođe podstiče veće učešće građana, privlači investicije i predstavlja osnov za jačanje otpornosti lokalnih zajednica na klimatske promene.

U okviru radionice “Otvoreni podaci” koja će se održati od 14:30 do 15:30 časova, sa učesnicima će raditi predstavnik Kancelarije za lokalni razvoj i projekte Grada Niša Đorđe Antić, predstavnik NVO Palgo Smart Andreja Gluščević i predstavnici Portala otvorenih podataka Grada Kragujevca, Zoran Đorđević i Gordana Stojanović. Cilj je da se predstave primeri procesa otvaranja podataka koji su relevatni sa stanovišta klimatskih promena, problemi i izazovi, vizuelizacija i uloga podataka u planiranju održive budućnosti gradova i opština.

Učešće na radionicama je besplatno, a broj mesta je ograničen zbog čega je neophodno prijaviti svoje učešće.

U prijavi je potrebno naglasiti naziv i vreme radionice za koju se prijavljujete.

Prijave slati na conference@adriamedia.rs

Za više informacija o radionicama posetite SMART STAGE

Vise o konferenciji i prijavi OVDE

Foto: AMG

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track