VELIKI ŠKOLSKI ČAS: Položili su se venci na spomenik streljanim đacima i drugim nevinim žrtvama Drugog svestskog rata u Kragujevcu, ali se ZLOČIN NIKADA NEĆE ZABORAVITI
Foto: Kurir

v/3

VELIKI ŠKOLSKI ČAS: Položili su se venci na spomenik streljanim đacima i drugim nevinim žrtvama Drugog svestskog rata u Kragujevcu, ali se ZLOČIN NIKADA NEĆE ZABORAVITI

Društvo -

Kraj spomenika " V/3", glumci, orkestar i hor iz Kragujevca i Beograda, povodom obeležavanja streljanja građana i đaka 21.oktobra 1941.godine, izvode poemu "Pouke iz šume", scenariste i reditelja Aleksandra Šurbatovića.

Od 2012. godine, 21. oktobar se obeležava kao Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu. To je spomen na 21. oktobar 1941. godine, kada su nemačke okupacione snage u Kragujevcu streljale oko 3.000 nedužnih civila, među kojima i oko 300 đaka i nastavnika tadašnje Muške gimnazije.

foto: Kurir

Prvo okupljanje porodica i rodbine nastradalih u Šumaricama održano je 1944. godine.

"Veliki školski čas" kraj spomenika streljanih đaka i profesora u ovoj formi održava se od 1971. godine. Tada je izvedena poema Duška Radovića "Crni dan". Najpoznatija je poema "Krvava bajka" Desanke Maksimović, a u dosadašnjim obeležavanju dana zločina nemačke vojske učestvovalo je 50 hiljada ljudi.

foto: Kurir

"Velikom školskom času" u Šumaricama danas prisustvuje veliki broj gostiju i zvanica iz zemlje i inostranstva, među kojima i predstavnici državnih i gradskih institucija i ustanova, te diplomatskog kora i gradova pobratima Kragujevca sa prostora bivše Jugoslavije i iz Evrope.

Vence na Spomenik streljanim đacima i profesorima položiće delegacije Prve kragujevačke gimnazije, Vlade i Vojske Srbije, kragujevačke gradske uprave i drugih organizacija, ustanova i institucija.

foto: Kurir

Inače, tradicionalni moleban kragujevačkim novomučenicima kraj Spomenika kragujevačkim novomučenicima, služi Njegovo preosveštenstvo vladika gospodin Jovan sa sveštenstvom Šumadijske eparhije SPC.

(Kurir.rs/D.A)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track