VIDEO SAM GA SA NOBELOVOM NAGRADOM U RUKAMA! Tragedija je zadesila i Srbiju i svet: Direktor Matematičke gimnazije ne moža da se pomiri sa činjenocom da MIHAJLA VIŠE NEMA (FOTO)
Foto: Printscreen YouTube

TUGA DO NEBA

VIDEO SAM GA SA NOBELOVOM NAGRADOM U RUKAMA! Tragedija je zadesila i Srbiju i svet: Direktor Matematičke gimnazije ne moža da se pomiri sa činjenocom da MIHAJLA VIŠE NEMA (FOTO)

Društvo -

Imali smo sjajnih đaka, ali Mihajlo Sporić je bio nešto posebno. Verovao sam da će postati veliki naučnik i da će jednog dana dobiti Nobelovu nagradu. Očajan sam, rekao je za Kurir Srđan Ognjanović, bivši direktor Matematičke gimnazije, povodom tragične smrti nekadašnjeg učenika te škole, dobitnika mnogobrojnih nagrada na međunarodnim i domaćim takmičenjima iz fizike, astronomije, matematike i drugih oblasti i sjajnog studenta fizike na Triniti koledžu Univerziteta Kembridž u Velikoj Britaniji.

Humanitarac

Mihajlo Sporić (22), jedan od najboljih mladih fizičara iz Srbije, preminuo je u noći između četvrtka i petka od karcinoma pluća, s kojim se borio dve i po godine. Završio je Matematičku gimnaziju u Beogradu 2016, nosilac je Vukove diplome, Svetosavske nagrade, dobitnik zlatnih medalja na međunarodnoj Olimpijadi iz fizike u Švajcarskoj, kao i na takmičenjima u Kazahstanu i Rumuniji. Mihajlo je 2017. godine proglašen za Mladog heroja Srbije zbog humanitarnog rada i nesebične pomoći mlađim generacijama u oblasti fizike.

foto: Dado Đilas

Teška bolest

- Takvog đaka nismo imali. Tako mlad i uspešan, pun znanja, lep, visok, šarmantan, spreman da svima pomogne, sportista, trčao je polumaraton. Ne pamtim da sam upoznao takvog mladića. Njegov otac mi je javio da je preminuo. Njegovi roditelji i mlađa sestra su očajni - priča Ognjanović.

Da boluje od teške bolesti, Mihajlo je saznao mesec dana pre odlaska na studije fizike, ali ga ona nije sprečila da bude jedan od najboljih studenata prestižnog Triniti koledža na Univerzitetu Kembridž, koji je objavio trodnevnu žalost povodom smrti svog stipendiste.

- Na Triniti koledžu su bili opčinjeni njegovim znanjem i talentom. Nekoliko meseci po Mihajlovom odlasku na studije, sa Kembridža sam kao direktor Matematičke gimnazije dobio pismo u kome su nam zahvaljivali što smo im poslali takvog studenta. Uprkos bolesti, Mihajlo je imao najbolje ocene i nije želeo da napusti studije. Kada nije mogao da ide na predavanja, profesori su dolazili kod njega u sobu, toliko su ga cenili. Univerzitet je omogućio da s Mihajlom uvek budu otac ili majka i obezbedili su im sobu do Mihajlove - sa setom priča Ognjanović i dodaje da na Kembridžu planiraju da uvedu posebnu nagradu s Mihajlovim imenom, koju će dodeljivati najboljim studentima.

Mihajlo će biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

foto: Printscreen Facebook

Oproštaj

MIHAJLO, UVEK ĆEMO TE VOLETI

U Matematičkoj gimnaziji sve je pogodila vest o preranoj smrti bivšeg đaka.

- Pamtićemo ga kao nekog ko je bio omiljen u društvu, vedar, pozitivan, spreman da pomogne i motiviše. Nesebično je voleo Matematičku gimnaziju i do kraja joj je bio privržen. Mihajlo, uvek ćemo te voleti - piše u oproštajnoj poruci Matematičke gimnazije.

Uporan borac

LEČEN NA NAJBOLJOJ KLINICI

Ognjanović ističe da se nadao da će Mihajlo kao uporan borac i sportista pobediti tešku bolest.

- Lečio se u Kembridžu na klinici koja je jedna od najboljih u svetu. Pre godinu dana bili su mu dobri rezultati i mislili smo svi da je pobedio, ali se posle nekoliko meseci bolest povratila. Život je nepravedan - tužno zaključuje Ognjanović.

(Kurir.rs/Slavica Tomčić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track