DAN PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU, CEREMONIJE NA AVALI I NOVOM GROBLJU! ĐORĐEVIĆ: Srbija je garant mira, uvek smo se borili i borićemo se na pravoj strani! Vence položili ambasadori Rusije, SAD, Francuske i Nemačke (FOTO, VIDEO)
Foto: Tanjug/Sava Radovanović, Tanjug/Zoran Žestić, Tanjug/Filip Krainčanić, Tanjug/Bojan Stekić

ponosni potomci

DAN PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU, CEREMONIJE NA AVALI I NOVOM GROBLJU! ĐORĐEVIĆ: Srbija je garant mira, uvek smo se borili i borićemo se na pravoj strani! Vence položili ambasadori Rusije, SAD, Francuske i Nemačke (FOTO, VIDEO)

Društvo -

Kraj Prvog svetskog rata, kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom u železničkom vagonu u Kompijenu u Francuskoj proslavlja se danas u zemljama širom sveta.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Izaslanik predsednika Republike Srbije Nikola Selaković položio je danas venac na Spomenik neznanom junaku na Avali, povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

1 / 4 Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

U spomen-knjigu Selaković je upisao: "Golgota Velikog rata i vaša pobeda u njemu postali su nezaobilazan deo srpskog duha, identiteta i sistema vrednosti, kao i najsvetiji primer požrtvovanja i ljubavi prema otadžbini. Danas kada se Srbija uzdiže, gradi i jača, vaš primer joj udahnjuje novu snagu i veru u sebe. Večna vam slava besmrtni junaci".

Centralna državna ceremonija u Srbiji održana je kod spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu na Novom gorblju u Beogradu.

11.19 - Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je da je rat najveće zlo.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

"Upravo takav je bio Prvi svetski rat. To je bilo najveće zlo koje je zadesilo celu Evropu. U Srbiji je poginulo milion i sto ljudi, dešavala su se i velika zverstva, to moramo da zapamtimo, upravo da se to ne bi ponovilo", rekao je Đorđević.

Dodao je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić bori za svako novo radno mesto, a da ministarstvo koje vodi radi na tome da svi ljudi žive dobro, te da je Srbija garant bezbednosti.

"Želimo da se nikada više ne vrati bilo kakav rat, zato se borimo danas i zato je danas Srbija garant bezbednosti na Balkanu, neko ko zastupa mir i ko želi mir. Ne smemo ni da zaboravimo da smo se uvek borili i uvek ćemo se boriti na pravoj strani", rekao je Đorđević.

11.18 - Za sve stradale u Prvom svetskom ratu održan je minut ćutanja

foto: Tanjug/Sava Radovanović

11.12 - Vence je postavio i francuski ambasador u Srbiji Žan-Luj Falkoni.

foto: Tanjug Printscreen

11.08 - Vence su postavili i predstavnici drugih zemalja.

foto: Tanjug Printscreen

11.07 - Spomeniku barniocima poklonio se i ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri.

foto: Tanjug Printscreen

11.06 - Belu ružu i venac na Spomenik braniocima postavio je i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

11.05 - Počast poginulima u Prvom svetskom ratu odao je i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

11.05 - Na Spomenik braniocima Beograda vence su postavili predstavnici Vojske Srbije.

foto: Tanjug Printscreen

11.00 - Vence na Spomenik postavio je ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Na Francuskom vojnom groblju u Beogradu vence su položili prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, francuski ambasador u Srbiji Žan Luj Falkoni, nemački ambasador u Srbiji Tomas Šib , zamenik gradonacelnika Beograda Goran Vesić.

1 / 5 Foto: Tanjug/Bojan Stekić

Ambasador Francuske rekao je je da je pre jednog veka, a godinu dana posle Velikog rata prvi put obeležen Dan primirja.

"Posle četiri godine patnje, smrti, potpisani su sporazumi o primirju, opsadno stanje ukinuto, počela je demobilizacija, društveni i politički život se polako vraća, ratnici se vraćaju kućama i otkrivaju da se Francuska tokom četvorogodišnjeg rata promenila, ali se promenila i Srbija koja u tom periodu prošla kroz razna iskušenja", kazao je ambasador.

foto: Tanjug/Bojan Stekić

Ambasador je naveo i da je Srbija platila visoku cenu tokom Prvog svetskog rata i da je pretrpela velike gubitkem, a da danas doprinosi međunarodnoj bezbednosti učestvujući u operacijama u očuvanju mira.

"Mi to ne zaboravljamo", poručio je ambasador Francuske.

Vesić je nakon polaganja venca na spomen-obeležju na Francuskom vojnom groblju rekao da je Srbija pretrpela najveće gubitke jer je izgubila čak 28 odsto stanovništva i oko 50 odsto muške populacije.

"Na današnji dan se sećamo svih hrabrih srpskih vojnika i ne zaboravimo da je Prvi svetski rat počeo sa ciljem da srpski narod bude uništen. Austrougarska monarhija je uništenje srpskog naroda postavila kao cilj, nazivajući operaciju 'Tuširanje olovom', čineći velike zločine posebno u Podrinju gde su stradala čitava sela. Ubijani su civili, žene i deca koji nisu imali nikakve veze sa ratovanjem. Začetnik tog rata je na kraju uništen, ali je naša zemlja platila strašnu cenu. Sećamo se danas i svih naših saveznika, pre svega Francuske, Velike Britanije, Italije, SAD, ali i drugih zemalja", rekao je Vesić.

Prvi svetski rat imao razorne posledice za čitavu Evropu, a Srbiji odneo između 1.100.000 i 1.300. 000 žrtava, što je činilo gotovo trećinu srpskog stanovništva.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track