DAN PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU: Počast srpskim junacima
Foto: Tanjug

SEĆANJE

DAN PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU: Počast srpskim junacima

Društvo -

Pijetet Venci žrtvama rata i herojima koji su pali za slobodu otadžbine položeni na Novom groblju, Avali i Francuskom vojnom groblju

Prvi svetski rat je okončan pre tačno 101 godinu, a na više lokacija širom Beograda obeležen je Dan primirja i odata počast svima koji su stradali za slobodu Srbije. Centralnu državnu ceremoniju u ime Vlade Srbije predvodio je Zoran Đorđević, ministar za rad, boračka i socijalna pitanja, koji je naglasio da je rat najveće zlo i da žrtve ne smeju nikada da se zaborave.

foto: Tanjug

- Moramo da zapamtimo sva zverstva i smrti, upravo da se tako nešto ne bi ponovilo. Želimo da se nikad više ne vrati nikakav rat, za to se borimo danas i zato je danas Srbija garant bezbednosti na Balkanu, neko ko zastupa mir i ko želi mir. Ne smemo da zaboravimo ni da smo se uvek borili i uvek ćemo se boriti na pravoj strani - rekao je Đorđević na centralnoj ceremoniji, koja je održana kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda na Novom groblju.

foto: Tanjug

Najveći gubici

Vence i cveće položili su gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, visoki predstavnici Vojske Srbije, kao i strani ambasadori, a održan je i umetnički program.

foto: Arhiva

Na Francuskom vojnom groblju su vence položili ambasador francuske Žan-Luj Falkoni, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić i predstavnici ambasada drugih zemalja. Vesić je nakon polaganja venca rekao da je Srbija pretrpela najveće gubitke u Velikom ratu jer je izgubila čak 28 odsto stanovništva i oko 50 odsto muške populacije.

foto: Tanjug

Deo srpskog duha

- Na današnji dan se sećamo svih hrabrih srpskih vojnika, začetnik tog rata je na kraju uništen, ali je naša zemlja platila strašnu cenu - rekao je Vesić. Izaslanik predsednika Republike Nikola Selaković položio je venac na Spomenik neznanom junaku na Avali i u spomen-knjigu upisao: - Golgota Velikog rata i vaša pobeda u njemu postali su nezaobilazan deo srpskog duha, identiteta i sistema vrednosti, kao i najsvetiji primer požrtvovanja i ljubavi prema otadžbini. Danas kad se Srbija uzdiže, gradi i jača, vaš primer joj udahnjuje novu snagu i veru u sebe. Večna vam slava, besmrtni junaci.

foto: Arhiva

Kako je potpisano primirje: Jedanaesti sat, jedanaestog dana, jedanaestog meseca

U svetu se takođe obeležava Dan primirja, u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kad su sile Antante potpisale primirje s Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat. Primirje je potpisano u šumi kod francuskog grada Kompjenja, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, a tog jutra u 11 časova zvona širom Francuske oglasila su da je i poslednja neprijateljska sila, Nemačka, potpisala kapitulaciju. Ovo primirje je bilo na snazi i trajalo je sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine. Dan primirja se obeležava u isto vreme u svim glavnim gradovima država pobednica, a u Srbiji zvanično obeležavanje počelo jetek od 2012. godine.

foto: Arhiva

Počast heroini Venci za Milunku Savić

Na grob Milunke Savić, heroine iz Prvog svetskog rata, juče su vence položili predstavnici Demokratske stranke, a narodni poslanik Balša Božović rekao je da tim činom žele da obeleže sećanje na vrednosti i ličnost čije delo i danas inspiriše. Milunka Savić bila je simbol otpora, humanizma i borbe za slobodu u Prvom svetskom ratu, a Božović je rekao da je DS želeo da upravo podseti na svevremenski značaj ličnog primera u kolektivnom sećanju i istoriji.

Bocan-Harčenko Simbol veza Srbije i Rusije

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je juče, prilikom polaganja venca na spomen-kosturnicu ruskim vojnicima palim u Prvom svetskom ratu, da je taj spomenik dokaz i simbol „neotuđivih veza“ Rusije i Srbije, kao i ruskog i srpskog naroda. - Čim je rat izbio, Rusija i ruski narod su bez razmišljanja krenuli u rat braneći Srbiju. Poznata je izjava ruskog rukovodstva: „Nećemo vratiti mač u korice dok ne oslobodimo Srbiju“ - rekao je Bocan-Harčenko.

Nevena Tomašević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja