STRAŠNO: Tek svaki deseti ubica žene dobije maksimalnu kaznu
Foto: Shutterstock

PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA O FEMICIDU

STRAŠNO: Tek svaki deseti ubica žene dobije maksimalnu kaznu

Društvo -

Zahtev: Krivični zakonik mora da prepozna femicid, ubistvo iz mržnje prema ženama, kao poseban vid ubistva, kaže dr Slobodanka Konstantinović

Ubistvo žena iz mržnje ili femicid sve je prisutniji, a poražavajući su podaci da čak 68 odsto žena bude ubijeno u svojoj kući. Stručnjaci se slažu da su kazne za počinioce preblage jer je samo 10 odsto ubica dobilo maksimalnu kaznu.

- Najalarmantnija činjenica do koje smo došli u istraživanju jeste da je dom najnesigurnije mesto za žene, jer je čak 68 odsto femicida izvršeno u kući, stanu, dvorištu žrtve. Ubistvo se najčešće desi kada žrtva pokuša da napusti partnera, ali uzroci su još i agresivno ponašanje počinioca, njegova sklonost ka samoubistvu, nedovoljna zaštita žrtava nasilja, zakasnela intervencija institucija i blago kažnjavanje učinioca.

Zbog svega toga se borimo da se femicid izdvoji kao poseban oblik ubistva, tako ćemo moći na vreme da pomognemo ženama, da podignemo svest i pooštrimo kazne - rekla je prof. dr Slobodanka Konstantinović Vilić iz Ženskog istraživačkog centra za edukaciju i komunikaciju na konferenciji „Sprečavanje i iskorenjivanje femicida u Srbiji“.

Prof. dr Nevenka Petrušić kaže da su članice Ženskog istraživačkog centra uradile prvo interdisciplinarno istraživanje o femicidu u Srbiji.

- Posmatrali smo 65 pravosnažnih presuda donesenih između 2015. i 2017, ali smo do informacija teško došli zato što podataka o žrtvama retko ima, ne klasifikuje se posebno i ako dođe do femicida, a muškarac izvrši samoubistvo, nema sudskog procesa. Oko 59 odsto ubistava žena je kvalifikovano kao teško ubistvo, dok samo 10 odsto počinilaca dobije najtežu kaznu zatvora od 40 godina - kaže Petrušićeva.

foto: Beta Anastasija Kojić

Ona naglašava da su kazne previše blage i da su one imale prilike da pogledaju šta se to navodi kao olakšavajuća okolnost i da im se zaledila krv u žilama kada su videli objašnjenja.

- Olakšavajuće okolnosti na koje smo mi naišle su činjenica de je ubica priznao krivično delo ili ako se sam prijavio, ako mu je narušeno zdravlje, tj. ako imaju dijabetes i slične probleme. Olakšavajuća okolnost je ako je muškarac mlad, a isto je olakšavajuće ako je star. Olakšavajuće je ako je neoženjen, olakšavajuće je i ako je sa žrtvom dugo bio u braku. Olakšavajuća okolnost je čak i ako je sebi pokušao da oduzme život, ali i ako je bio vezan za žrtvu ili ljubomoran - naglašava Petrušićeva.

foto: Kurir, Shuterstock

Bezobzirne ubice

KAJU SE ŠTO SU SEBI UNIŠTILI ŽIVOT!

Tokom rada na istraživanju o femicidu u Srbiji, žene iz Ženskog istraživačkog centra su imale priliku da razgovaraju s petoricom muškaraca koji su u zatvoru zbog ubistva žene.

- Od njih petorice, četvorica su odmah priznali krivicu. Kažu da se kaju samo zato što su sebi uništili život, a ne zbog samog ubistva. U razgovoru su pokazali mržnju prema ženama i vidi se da žene posmatraju kao inferiorno biće - rekla je Nevenka Petrušić.

Kurir.rs / Nevena Tomašević

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja