Najnovije vesti

ALARMANTNO UPOZORENJE RUSA: Albanci imaju pakleni plan za OKUPACIJU SRBIJE! U igri su VELIKE PARE
Foto: AP

šokantno

ALARMANTNO UPOZORENJE RUSA: Albanci imaju pakleni plan za OKUPACIJU SRBIJE! U igri su VELIKE PARE

Društvo

Zgrade na Kosovu niču kao iz vode, ali u novim stanovima uglavnom niko ne živi. Kvadrati se prodaju po nerealno visokim cenama, oko 700 evra po kvadratu, a stanove kupuju isključivo Albanci. Postavlja se pitanje da li je ovo pokušaj „tihog okupiranja“ Albanaca poput „kosovskog scenarija“?

Dr Jelena Vukoičić rekla je da je svojevremeno masovna migracija Albanaca na Kosovo i Metohiju počela da priprema zemlju za sve što nam se kasnije dogodilo.

„Oni su praktično osvojili Kosovo i Hercegovinu u veoma kratkom periodu tokom SFRJ. Jasno je da Albanci imaju strategiju da nasele područja koja smatraju svojim i tako potvrde ideju o takozvanoj „Velikoj Albaniji“, što je njihov dugoročni plan “, objasnila je ona.

Ona upozorava da u ovom slučaju treba biti veoma oprezan, posebno jer Albanci u dijaspori imaju ogromne količine novca, a taj novac se u velikoj meri koristi za realizaciju ideje Albanaca u jednoj zemlji.

„To je prljav novac, zarađen od trgovine drogom, i tim novcem su, u velikoj meri, lobirali za priznavanje nezavisnosti Kosova kao i za američku podršku. Tim novcem kupuju zemlju i nekretnine i na taj način istiskuju Srbe iz tih krajeva, jačajući svoj položaj. To je slučaj i na jugu Srbije, što je samo jedan deo njihovog projekta “, objašnjava ona.

foto: Čitalac Kurira

Takođe tvrdi da treba biti posebno oprezan kada je reč o opštini Medveđa, gde Albanci nisu većina, ali su je uvukli unutar svojih granica. Ona je dodala da se ovaj proces ne odvija samo u Srbiji.

„To se dešava i u Severnoj Makedoniji, gde su Albanci zauzeli polovinu Skoplja, a slične stvari se dešavaju i u Crnoj Gori. To rade gde god su brojni i gde osećaju da treba da osvoje teritoriju. Ne bismo trebali da se u nekom trenutku probudimo i shvatimo da smo okruženi Albancima koji nikada nisu živeli na tom području, a koji su zatim tražili međunarodnu podršku kako bi nam oduzeli još jedan deo naše teritorije “, zaključuje ona.

Srbi sa juga Srbije strahuju od nekih skrivenih namera zbog naglog naseljavanja velikog broja Albanaca.Na okruglom stolu iz 2017. godine, posvećenom unutrašnjem dijalogu o Kosovu, navedeno je da Albanci na jugu i u centralnoj Srbiji kupuju sve srpsko u poslednjih 15 godina. Ovaj trend je naročito rasprostranjen u Bujanovcu i Medveđi, a u tim opštinama ima beskonačno više birača nego građana, zbog hiljada izmišljenih Albanaca koji zapravo žive u dijaspori.

foto: Instagram/vinz_hb

Procenjuje se da se samo u poslednjih pet godina više od 11.000 Albanaca sa Kosova i Metohije doselilo u Niš, a razlog zbog kog Srbi prodaju imovinu je nedostatak novca. S druge strane, cilj Albanaca je da se brojno protežu izvan administrativne linije Kosova. Masovna kupovina srpskih domova i zemljišta od strane Srba počela je već 2010. godine. Albanci uglavnom kupuju zemlju i kuće u srpskim selima uz administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom, području oko Vranja, uz granicu sa Bujanovcem, ali i u Topličkom okrugu, Prokuplju, Kuršumliji … po mnogo višim cenama.

Međutim, ne postoje evidencije o prodaji imovine, pa je teško utvrditi koliko Albanaca zaista poseduje imovinu u ovom delu Srbije. Imovinu za njih kupuju Srbi sa Kosova, a sud je sklopio ugovor na osnovu kog Albanac navodno pozajmljuje taj iznos Srbinu, a upravo njegova nekretnina garantuje vraćanje novca. Srbin “ne vraća novac na vreme” i tako Albanac postaje vlasnik stana bez ostavljanja traga prodaje. Drugi problem je što se Albanci sa Kosova i dalje smatraju državljanima države Srbije, tako da mogu slobodno da kupuju nekretnine u Srbiji.

Novi Pazar se takođe nalazi na listi omiljenih lokacija za Albance, ali kupce tamo najviše zanimaju velika seoska imanja, udaljena od grada, za koje se uveliko spekuliše da će biti namenjeni za vehabijski pokret. Novopečene pridošlice iz okoline Pazara takođe su veoma zainteresovane za kupovinu nekretnina u Apatinu u Vojvodini, gde je, navodno, već kupljen veliki broj salaša i drugih nekretnina izveštava fort-russ. com.

Kurir.rs/Pravda

Foto AP

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja