SKUP RASPRAVA O ZAKONU O AUTORSKIM PRAVIMA: Sadržaj emituju u Srbiji, a ne plaćaju autorska prava KURIR TV
Foto: Autorska prava

Zaštita autorskog i srodnih prava u Srbiji

SKUP RASPRAVA O ZAKONU O AUTORSKIM PRAVIMA: Sadržaj emituju u Srbiji, a ne plaćaju autorska prava KURIR TV

Društvo -

Problem "Junajted Medija", u čijem sastavu, između ostalih, posluju kanali N1 Srbija, Nova S, Sport klub kanali, Nova Sport jeste to da i dalje ne plaća nadoknadu udruženjima autora muzike, filmova, izdavačima i interpretatorima za sadržaj koji koriste u proizvodnji programa

Izmene i dopune Zakona o autorskim i srodnim pravima, koje su usvojene u septembru ove godine, približile su Srbiju tekovinama EU, ali je veliki problem što kod nas još ima medija koji sadržaj emituju iz Srbije, uređivačke odluke donose u Srbiji i koriste dela domaćih autora, a ne plaćaju nadoknadu za to, jer su formalno registrovani u inostranstvu!

Ovo je istaknuto na konferenciji "Zaštita autorskog i srodnih prava u Srbiji - Korak bliže Evropskoj uniji", koju je danas organizovao Institut za javnu politiku, povodom usvajanja i stupanja na snagu izmena i dopuna Zakona o autorskom i srodnim pravima.

Naime, učesnici konferencije istakli su da je usvajanjem izmena zakona unapređeno ostvarivanje autorskog i srodnih prava, da je povećana transparentnost rada organizacija za kolektivno ostvarivanje prava, kao i njihova efikasnost. Međutim, problem je to što "Junajted Medija", u čijem sastavu, između ostalih, posluju kanali N1 Srbija, Nova S, Sport klub kanali, Nova Sport i dalje ne plaća nadoknadu udruženjima autora muzike, filmova, izdavačima i interpretatorima za sadržaj koji koriste u proizvodnji programa, a kao izgovor za to koriste činjenicu da su registovani u drugoj državi.

foto: Autorska prava

- Veliki je problem što pružaoci medijskih usluga koji kompletan sadržaj proizvode u Srbiji, koji taj sadržaj emituju iz Srbije i uređivačke odluke donose u Srbiji, kao opravdanje za nepla}anje naknade navode podatak da su registrovani u drugoj zemlji i da su dozvole za emitovanje pribavili u inostranstvu - istakao je Nikola Vilotić, direktor Organizacije proizvođača fonograma Srbije (OFPS).

Sa ovim se slaže i Srećko Barbarić, šef službe za dokumentaciju i raspodelu Organizacije muzičkih autora Srbije (SOKOJ), koji kaže da, prema njihovim saznanjima, te kompanije ne plaćaju autorska prava ni u inostranstvu.

- Mi smo kontaktirali organizacije za kolektivnu zaštitu iz Evrope i dobili informacije da se ta naknada ni tamo ne plaća. Takođe smo dobili tumačenje da naknadu treba naplaćivati u Srbiji - rekao je Barbarić iz SOKOJ.

Sa druge strane, Mirjana Vukašinović iz Telekoma istakla je da ta kompanija redovno izmiruje sve obaveze.

- Telekom plaća sve naknade i ima sklopljene ugovore sa svim organizacijama za kolektivnu zaštitu prava. Svesni smo važnosti plaćanja naknada i to se kod nas u kompaniji ne dovodi u pitanje - istakla je Vukašinovićeva.

Direktor Zavoda za intelektualnu svojinu Srbije Vladimir Marić rekao je da izmene zakona nisu rešile sve probleme, ali da se stvari pomeraju napred.

- Zakon je usklađen sa velikim brojem evropskih direktiva i treba da budemo ponosni na to - rekao je Marić.

Na konfereniciji su učestvovali i Milan Todorović, generalni sekretar REM, Sanja Stepanović, iz Organizacije za kolektivno ostvarivanje prava interpretatora (PI), Aleksandar Ivanjikov, direktor Organizacije filmskih autora Srbije (UFUS AFA ZAŠTITA), predstavnici korisnika, a u publici su se našli i muzičari Miroljub Aranđelović Kemiš, Čeda Čvorak, Vladimir Đurić Đura, kao i novinar i pisac Aleksandar Jovanović.

Nikola Vulotić: Brojne pozitivne promene

Nikola Vilotić, direktor OFPS istakao je i da su izmene zakona donele brojne pozitivne promene i u velikoj meri unapredile oblast zaštite autorskog i srodnih prava.

- Ovim izmenama se produžava rok trajanja zaštite za interpretacije i fonograme sa 50 na 70 godina. Zatim, ukida se ograničenje u pogledu subjekta naplate naknade za javno saopštavanje. Više neće biti jedna uplatnica, kao do sada, za autorska i srodna prava, već će jednu uplatnicu za autorsko pravo slati organizacija muzičkih autora, a drugu uplatnicu za srodna prava organizacija proizvođača fonografa ili intrepratora - rekao je Vulotić i dodao da će visina naknade ostati ista.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track