svečano

SLAVSKI PRIJEM NA BELOM DVORU! Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević svečano dočekao zvanice (KURIR TV)

Društvo -

Princ Aleksandar Karađorđević i njegova supruga Katarina priredili su večeras na Belom dvoru slavski prijem, povodom krsne slave Krađorđevića - Svetog Andreja Prvozvanog.

Svečanom slavskom prijemu prisustvovali su predstavnici vlade, diplomatskog kora, članovi Krunskog veća, Krunskog saveta i Krunskog kabineta, predsednici opština, akademici, predstavnici MUP-a i Vojske.

Među gostima su bile i mnogobrojne ugledne ličnosti iz kulturnog, političkog, poslovnog, akademskog i javnog života Srbije, ali i predstavnici udruženja "Kraljevina Srbija".

Slavska svečanost počea je u jutarnjim časovima arhijerejskom liturgijom u dvorskoj kapeli Svetog Andreja Prvozvanog, koju je služio Njegova svetost Patrijarh srpski gospodin Irinej.

Nakon liturgije, čin lomljenja slavskog kolača u Plavom salonu Kraljevskog dvora obavili su Njegova Svetost Patrijarh srpski gospodin Irinej i Episkop šabački Lavrentije.

Prestolonaslednik Aleksandar se zahvalio Patrijarhu i u svom govoru istakao:

„Slava je porodični praznik, ona je praznovanje jedinstva porodice i njene sabornosti. Sveti Apostol Andrej Prvozvani je krsna slava moje porodice. I oni koji su danas ovde i svi oni koji su daleko, u mom su srcu.

Niko ne treba da živi samo za danas i samo za sebe i za svoje. Mi ćemo prebroditi sva iskušenja i nećemo izneveriti ni svoje pretke, ni potomke, ako budemo jedinstveni kao narod. Želim vam da ovaj blagi dan, i sve dane koji dolaze provedete u spokoju, zdravlju i blagostanju“.

Prisutnima na Belom Dvoru obratio se i Njegova Svetost Patrijarh srpski gospodin Irinej.

„Danas proslavljamo slavu naše slavne dinastije. Imamo dinastiju kojom se ponosimo. Dinastiju koja je nikla iz naroda i kojoj je glavna i osnovna briga, briga o narodu, koja ima veliku ulogu u sprskoj istoriji i kulturi. Malo takvih dinastija ima u svetu. Nažalost, vreme i prilike su učinile svoje. Mi smo danas lišeni te dinastije, ali Vaše prisustvo ovde, u ovom Dvoru, znači mnogo za naš narod. U Vama, Vaše Visočanstvo, srpski narod gleda sve predstavnike Karađorđevića, počevši od Karađorđa do Vas”, rekao je između ostalog Njegova Svetost u obraćanju prestolonasledniku Karađorđeviću.

Kurir.rs/K.Dž.

Foto Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track