MALTA DEPORTUJE SRPSKU DECU? Na desetine Srba pogođeno strogim propisima zbog boravišnih dozvola
Foto: Shutterstock

Nehumano: RODITELJI OČAJNI ZBOG NOVIH PROPISA

MALTA DEPORTUJE SRPSKU DECU? Na desetine Srba pogođeno strogim propisima zbog boravišnih dozvola

Društvo -

Surovo: Porodice koje potiču iz država koje su izvan EU moraju da zarađuju najmanje 19.000 evra godišnje, plus po 3.800 evra za svako dete, zbog čega su već 22 deteta iz Srbije proglašena ilegalnim migrantima

Srbi koji rade i žive na Malti ponovo se suočavaju sa pretnjom da će biti na silu razdvojeni od svoje dece pošto su, odlukom malteškog imigracionog odeljenja, već 22 deteta proglašena „ilegalnim migrantima“ nakon odbijanja zahteva za boravišnu dozvolu u toj državi, javlja malteški Tajms.

Naime, na desetine Srba koji sa svojom decom žive i rade u toj ostrvskoj zemlji pogođeno je strogim propisom koji im, bez uračunatog bonusa i prekovremenog rada, traži godišnju zaradu od 19.000 evra i dodatnih 3.800 evra po svakom detetu kako bi mogli da produže boravišnu dozvolu za člana porodice.

Nakon njihovog protesta pred imigracionim odeljenjem i pisanja medija o tom problemu, izdavanje boravišnih dozvola je na nekoliko meseci bilo olakšano, ali od pre nekoliko sedmica zahtevi malteških Srba za boravišne dozvole za njihovu decu (ID) masovno se odbijaju.

Očajni smo

Jedan od osnivača organizacije Roditelji s Malte, preko koje se i pročulo za ovaj problem, Ana Zdravković, kaže da su roditelji skrhani i izgubljeni i da ne znaju kome da se obrate. - Očajni smo i tužni jer ne znamo šta više da radimo. Ne tražimo mnogo, samo normalan i miran porodični život na Malti - ispričala je Zdravkovićeva, dok je druga mama, Aleksandra Ilić, kazala da je njena ćerka Neda (2) rođena na Malti i da se u svim institucijama smatra „legalnom“, osim u Agenciji nadležnoj za državljanstvo i boravak:

Pooštrena politika

- Ne možemo da je pošaljemo nazad u Srbiju, to nije opcija, zato što ona ne može da krene u školu tamo, jedva govori srpski. Govori engleski. Takođe, nemamo ni kome da je pošaljemo - očajna je ova majka.

Kako navodi Tajms ov Malta, ranije su postojali izuzeci od ove politike, a odluku o izuzeću mogao je da donese direktor vladine agencije ukoliko su oba roditelja zaposlena, ali ne zarađuju propisanu sumu. Međutim, politika je u međuvremenu pooštrena i brojnim porodicama nisu bili odobreni zahtevi zato što su njihovi prihodi bili manji od propisanih zakonom.

Porodica Popović

NEDOSTAJALA SU IM 143 DOLARA

Tragičan apsurd ove situacije možda najbolje opisuju Vladica i Dragana Popović, roditelji dve devojčice, koji zajedno zarađuju 26.457 dolara godišnje, što znači da su im nedostajala 143 dolara da dostignu zakonski minimum od 26.000. Vladica Popović je na Malti dve godine, dok su mu se njegova supruga i ćerke pridružile pre šest meseci i tražile boravišnu dozvolu. Zbog svega što se desilo oni su u šoku, naročito što je reč o maloj sumi novca, a kako su rekli, njihova deca se zbog svega osećaju izolovano i depresivno.

MSP Srbije

KONZULARNE KONSULTACIJE 27. JANUARA

Ministarstvo spoljnih poslova je od nadležnih malteških organa zatražilo hitno obaveštenje o propisima kojima je regulisan boravak stranih državljana kod njih, ali i uputilo molbu da razmotre mogućnost odlaganja donošenja odluka u vezi sa ovim pitanjima do obavljanja konzularnih konsultacija i rešavanja problema. - Imajući u vidu kompleksnost ovog pitanja, MSP je ranije već iniciralo konzularne konsultacije sa Maltom preko ambasade u Rimu, koja pokriva Maltu, kako bi se ovo i druga pitanja s malteškom stranom razmotrila i pronašlo rešenje. Ova inicijativa je prihvaćena, pa su konzularne konsultacije zakazane za 27. januar 2020. godine - navodi se u saopštenju.

Kurir.rs/ Jelena Pronić Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track