MATICA ISELJENIKA DODELILA KNJIŽEVNE NAGRADE SRBIMA U RASEJANJU Evo ko dobitnici priznanja za knjige na maternjem jeziku
Foto: AP/ILustracija

bravo

MATICA ISELJENIKA DODELILA KNJIŽEVNE NAGRADE SRBIMA U RASEJANJU Evo ko dobitnici priznanja za knjige na maternjem jeziku

Društvo -

Književnu nagradu "Rastko Petrović", koju dodeljuje Matica iseljenika i Srba u regionu, za 2019. godinu dobili su Ivo Munćan iz Temišvara (Rumunija) za životno delo, Ilija Šaula iz Vest Čestera (SAD) za roman "Midar", Goran Vračar iz Istočnog Sarajeva (Republika Srpska) za zbirku pesama "Ispovest ludaka" i Silvija Otašević iz Majamija (SAD) za dečju knjigu "Olimpijski san".

Matica iseljenika i Srba u regionu nagradu "Rastko Petrović" dodeljuje od 1996. godine, u tri kategorije, za životno delo i za najbolje prozno i poetsko delo u prethodnoj godini, za srpske stvaraoce koji žive i rade u inostranstvu.

Od ove godine prvi put se dodeljuje i nagrada za stvaraoce koji pišu za decu i mlade.

Godišnju povelju Matice iseljenika i Srba u regionu za dostignuće u oblasti informisanja dobili su nedeljnik "Naša reč" Saveza Srba u Rumuniji i portal "Štajerske novice" u izdanju Štajerske zajednice iz Maribora.

Uručenje nagrada biće u Matici iseljenika i Srba u regionu 25. decembra.

Ivo Munćan je rođen je 1943 u Varjašu u Rumuniji.

Bio je nastavnik i urednik u brojnim listovima i magazinima, a pored književnosti bavi se publicistikom i prevodilaštvom i priređuje antologije.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada, a napisao je 101 knjigu poezije, proze i prevoda za decu i odrasle na srpskom i rumunskom. Živi i radi u Temišvaru, Rumunija.

Ilija Šaula je detinjstvo proveo na Kordunu, a posle "Oluje" je otišao u SAD Autor je sedam knjiga proze i poezije. Naročitu pažnju javnosti privukao je promislima o životu - kratkom prozom "Bulevar svetlosti" i bajkovito-filozofskom pripovešću - romanom "Midar".

Rukovodi društvom "Kordun" iz Filadelfije. Živi i radi u Vest Česteru, Pensilvanija, SAD Goran Vračar je rođen 1964. godine u Sarajevu. Objavio je knjige "Let iznad Lukavičijeg gnijezda", "Kada ti jave da sam umro", "Kad smo se voljeli nas dvoje", "Ispovest ludaka" i "Sedmi dan" (roman).

Njegovu pesmu "Svetla Sarajeva" objavilo je Zabranjeno pušenje, kao prvu na albumu "Šok i nevjerica", a dobitnik je nagrada na Vidovdanskim susretima Sokolac, Zadužbine Jovan Dučić iz Trebinja, nagrade za najbolju neobjavljenu zbirku poezije koju dodeljuje Ministrastvo kulture Republike Srpske i nagrade "Izvor" za najbolju pesmu koju dodeljuje Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.

Silvija Otašević je napisala knjige "Plurkini musketari" i "Olimpijski san" koje su đaci beogradskih osnovnih škola proglasili za najbolje i dodelili joj dva puta prvu nagradu "Dositejevo pero".

Od 2000. godine živi u SAD. Pre preseljenja u Njujork, gde je živela duže od decenije, bila je najmlađi novinar saradnik najtiraženijeg časopisa za tinejdžere "Chao", magazina "Vreme zabave" i "Osmice“ nedeljnika koji je izdavala "Borba".

Napisala je i modernu bajku "Gradić pufnastog sunca" u želji da pomogne najmlađima da pobede strah od mraka. U Prinstonu je izučavala biznis i akademsko pisanje. Dobitnik je "Zlatne značke" KPZ. Živi u Majamiju i upravo završava četvrtu knjigu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track