TEROR! RODITELJI MALIŠANA OGORČENI NA VLAST: Deca s Malte ne smeju za Božić u Srbiju!
Neizvesnost... Anja Trifunović sa ćerkama, Foto: Privatna Arhiva

Borba

TEROR! RODITELJI MALIŠANA OGORČENI NA VLAST: Deca s Malte ne smeju za Božić u Srbiju!

Društvo -

Uložićemo žalbu, ali to znači da su nam deca zarobljena na ostrvu, kaže Anja Trifunović nakon što je vlada te zemlje ostala pri odluci da se deci ne odobri boravak

„Osećamo se očajno, jer ne pripadamo nigde. Ni ovde na Malti, ni u Srbiji. Najgore nam je zbog dece. Oni znaju šta se dešava i osećaju se užasno. Vrlo su nesrećni jer su se svi radovali dolasku u Srbiju za Božić, ali se to sada neće desiti, jer ne smeju da napuštaju zemlju.“

Ovako za Kurir priča Anja Trifunović iz Beograda, nakon što je vlada te zemlje u utorak uveče ostala pri odluci da odbije izdavanje boravišne dozvole za 22 uglavnom srpske dece.

Anja, koja je sa ćerkicama na Malti od aprila ove godine, kaže da su srpske porodice koje žive u toj ostrvskoj zemlji veoma razočarane ovom odlukom, te da predstojeće praznike iščekuju sa velikom bojazni šta će se desiti s njima. - Svi smo se u jednom momentu ponadali da će odluka malteške vlade biti drugačija i da će dozvoliti našoj deci da ostanu.

Međutim, Srbi nisu jedini narod na Malti koji nije u EU. Ako popuste nama, ostaje pitanje šta bi bilo sa ostalima - iz Sirije, Libije, Pakistana. Oni imaju po četvoro-petoro dece. Onda bi i njima morali da odobre neke olakšice - priča Anja. Ona kaže da su odluku malteške vlade najteže podnela deca.

- Da nije mojih devojčica, odavno bih se vratila i ne bih trpela ovo. Ali one su ovde krenule u školu i nezgodno je, jer je sistem mnogo drugačiji. Starija ćerka, koja ima 14 godina, ovde već ide u srednju školu, a u našoj zemlji bi bila u osnovnoj, dok je mlađa (8) ovde četvrti razred, dok bi u Srbiji bila drugi - priča ona. Sada je, kako kaže, i pitanje šta će se desiti sa njihovim školovanjem.

foto: Printscreen Facebook

- Verovatno ćemo morati da plaćamo državnu školu. Ništa nam drugo ne preostaje nego da predamo žalbu, a to može da traje godinama. S tim da su naša deca u tom slučaju zarobljena na ostrvu i ne mogu nigde da putuju. Moje dete igra odbojku, što znači da ne može da ide u kampove, niti da učestvuje u internacionalnim takmičenjima - objašnjava Anja. Najteže će im ova izolacija pasti za praznike.

- Sva deca su planirala da idu kući za naš Božić, jer su na raspustu od sledeće nedelje. Strašno im je krivo što to sada ne mogu, jer su čekali taj dan. Ali dobro, slavićemo ovde s prijateljima i potrudićemo se da ne osete tenziju - dodaje Anja.

Podsetimo, vladina agencija na Malti, zadužena za državljanstvo i boravak, obavestila je roditelje mahom srpske dece da njihova deca ne mogu više boraviti na Malti zbog rizika od siromaštva jer bi, prema zahtevanim kriterijumima, zaposleni roditelji moraju da zarađuju godišnje najmanje 19.000 evra, kao i da obezbede dodatnih 3.800 evra za svako dete.

Standard

SA 2.000 EVRA NE UMIREMO OD GLADI

Anja Trifunović kaže i da ne razume kako je malteška vlada došla do zaključka da porodice koje, kao njena, imaju mesečna primanja od 2.000 evra, umiru od gladi.

- Ja radim u radnji, a suprug u restoranu. Zajedno imamo oko 2.000 evra mesečno. Na Malti je standard samo malo veći nego u Beogradu, te ako neka porodica u Beogradu živi sa 200 evra mesečno, mi sigurno sa preko 2.000 evra ne umiremo ovde od gladi - kaže ona.

Roditelji na Malti

PODNETO DVADESETAK ŽALBI

Administratori Fejsbuk grupe „Roditelji na Malti“ kažu za Kurir da je advokat spremio žalbe za oko dvadesetak porodica koje će dostaviti odboru za žalbe imigranata. - Ne znamo koliko je ukupno žalbi, jer su ih neki roditelji i samostalno podneli. Da ne verujemo u pozitivan ishod, odavno bismo odustali i otišli odavde - poručuju.

Kurir.rs/ Ružica Kantar Foto: Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track