RADOVI SREDNJOŠKOLACA UMETNIČKIH ŠKOLA U KONAKU KNJEGINJE LJUBICE: Pogledajte radove nadarenih mladih fotografa
Foto: Kurir

ŠKOLA ZA DIZAJN USPEŠAN ORGANIZATOR MANIFESTACIJE

RADOVI SREDNJOŠKOLACA UMETNIČKIH ŠKOLA U KONAKU KNJEGINJE LJUBICE: Pogledajte radove nadarenih mladih fotografa

Društvo -

Izložba radova sa republičkog takmičenja učenika srednjih škola u klasičnim medijima, u oblasti fotografije počinje večeras u 19 časova i biće održana u Konaku knjeginje Ljubice.

foto: Kurir

DIREKTORKA VESNA PRCOVIĆ: Iskorak u umetničkom obrazovanju

Kako kaže Vesna Prcović, direktorka škole ovo takmičenje u didaktičkom smislu postaje osnova aktivnosti mladih fotografa i prilika je za afirmaciju i početak umetničke karijere.

- Kroz takmičenja i izložbe najboljih fotografija iskazuje se napredovanje učenika od tehničkih veština, zapažanja detalja, postavljanja standarda u složenom procesu izrade fotografije, do razvijanja apstraktnog razmišljanja. Izložba je republičkog karaktera i značajan je iskorak u umetničkom obrazovanju učenika srednjih škola, čiji radovi punoćom umetničkog izraza, idejnom podlogom i tehničko-tehnološkom obradom ukazuju da je nastava fotografije napredovala, kao i da je težište i dalje na čistoj likovnoj formi kaže direktorka.

Inače fotografije su svrstane u dve tematske celine i to "Slobodna tema" i "Život ulice", u kategorijama monohrom i kolor fotografije i beleže trenutke savremenog života i modernog društva kroz umetničku percepciju autora. Nesumnjivo je da fotografija kod nas postaje dominantna umetnička forma koja prožima sve umetničke oblasti .

foto: Kurir

Inače, republičko takmičenje iz fotografije, održava se od 2015. godine pod patronatom Ministarstva nauke, prosvete i tehnološkog razvoja. Od osnivanja, organizacija takmičenja je poverena Školi za dizajn iz Beograda, koja je dobila sve pohvale za profesionalan pristup organizaciji.

foto: Kurir

Ovo takmičenje direktno afirmiše likovno stvaralaštvo mladih, pružajući im jedinstvenu priliku da pokažu: svoj rad, likovno umeće, razmenjuju iskustava sa vršnjacima iz cele Republike i prezentuju škole iz kojih dolaze.

Značaj cele manifestacije za učenike škola likovne struke, ogleda se u tome što su postigli ravnopravan položaj sa vršnjacima iz drugih strukovnih oblasti. Nagrađeni učenici na ovom, takmičenju stiču pravo učešća u svim konkursima, na kojima je uslov nagrada sa Republičkih takmicenja.

foto: Kurir

Izložbu čine odgovori na temu „Život ulice" u kategorijama: kolor i monohrom i „Slobodna tema" u iste dve kategorije. Broj radova koji čine postavku je 120, u formatima A4 i B3.Statistika učešće u takmičenju školske 2018/19.godine: broj škola 11, broj učenika 63, ukupan broj prispelih fotografija 313. Statistika manifestacije u tri godine održavanja. U trogodišnje sprovedenim takmičenjima, je učestvovalo 15 škola, 880 fotografija i 80 učenika.

(Foto:Kurir)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track