OČI SVIH NAS UPRTE SU U CG, TAMO SE BRANI LJUDSKO DOSTOJANSTVO: Otac Ilarion o strahu da će Albanci oteti crkve na KiM
Foto: Beta/ Armenija Zajmi Bešević

narod se pobunio protiv zakona

OČI SVIH NAS UPRTE SU U CG, TAMO SE BRANI LJUDSKO DOSTOJANSTVO: Otac Ilarion o strahu da će Albanci oteti crkve na KiM

Društvo -

Iguman manastira Draganac otac Ilarion izjavio je da iz Crne Gore krenula litija koja okuplja ljude koji se bore za istinu i pravdu, te da je danas ugroženo dostojanstvo ljudske ličnosti.

"Da li smo u Beogradu ili u Prištini, u Dragancu ili u Dečanima, sa svih strana sile besmisla, bezumlja, rugla, napadaju na lepotu tvorevine Božije. I bez obzira na to da li smo Srbi, Crnogorci, Amerikanci ili Rusi treba da zapamtimo da prvo treba da budemo ljudi", rekao je Ilarion.

Za njega su molebani u Crnoj Gori veličanstven događaj, a učešće u litijama je privilegija.

"Litije odišu mirom, lepotom i smislom. Bio sam potresen, ali radostan videvši narod koji kroz molebane i litije svedoče večni smisao, večnu božansku pravdu. Sve podseća na drevne skupove hrišćana. Dešavanja u Crnoj Gori su možda prekretnica koja će se odraziti na živote svih ljudi koji razumeju Njegošev jezik", ocenio je on.

Otac Ilarion je okupljenima pred podgoričkim hramom poručio da se protiv besmisla bore molitvom i praštanjem.

"Litije naroda i sveštenstva su već pobedile. Oči svih danas uprte su u Crnu Goru koja brani ljudsko dostojanstvo, koja brani onaj obraz koji nam je Bog dao. Rekao sam narodu da čuvaju lepotu i čojstvo", kazao je iguman Ilarion.

Prema njegovim rečima, dešavanja u vezi sa Zakonom o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori prenela su se i na pravoslavni narod na Kosovu i Metohiji.

"Verni narod Eparhije raško-prizrenske na čelu sa svojim episkopom organizovao je litije i molebane. Naš narod na Kosovu i Metohiji oseća da se događaji u Crnoj Gori direktno i njih tiču i njihovih svetinja. Osnovana je bojazan da bi isto moglo i na KiM da se dogodi jer je već bilo pokušaja da se sličan zakon usvoji i u kosovskom sistemu", pojasnio je on.

Podsetimo, Skupština Crne Gore usvojila je Zakon o slobodi veroispovesti koji je stupio na snagu 8. januara.

Zbog sporne odredbe zakona da verski objekti i zemljište za koje se utvrdi da su izgrađeni javnim ulaganjima građana postaju državna svojina pobunila se opozicija, ali i pravoslavni narod u toj zemlji.

foto: Printscreen/Zakon o slobodi veroispovesti

Ova odredba se praktično odnosi na sve svetinje poput Ostroga, Morače, Đurđevih stupova i drugih.

Okupljanja naroda počela su nekoliko dana pre nego što se zakon našao na javnoj raspravi u crnogorskom parlamentu, najpre u Podgorici i Beranama, da bi se proširili na celu Crnu Goru.

Slične litije i molebani podrške narodu u Crnoj Gori održani su u Beogradu.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track