Najnovije vesti

VELIKI USPEH: Srbija pretekla Hrvatsku i Sloveniju na listi najmoćnijih zemalja!
Foto: Profimedia

napredak za 8. mesta

VELIKI USPEH: Srbija pretekla Hrvatsku i Sloveniju na listi najmoćnijih zemalja!

Društvo

Na listi 80 najmoćnih zemalja sveta, koju svake godine sastavlja medijska kompanija "Ju Es njuz end vorld report", Srbija je zauzela 44. mesto, što znači da je za godinu dana napredovala za osam mesta, plus je najbolje plasirana država od svih zemalja u regionu, od kojih mnogi nisu ni završile na spisku.

Lista je napravljena na osnovu uticaja država, kao i njihove političke, ekonomske i vojne moći. Temelji se na odgovorima 21.000 ljudi, a njen sam vrh već tradicionalno nepromenjeno zauzimaju Sjedinjene američke države, Ruska federacija i Kina. Na spisku 80 najmoćnijih našle su se i Srbija, Hrvatska i Slovenija, dok je od zemalja bivše Jugoslavije, najbolje plasirana upravo Srbija koja je zauzela 44. mesto, za razliku od prošlogodišnjeg, 52. mesta.

- To je mala država u centru jugoistočne Evrope, sa bogatom ratnom istorijom još od vremena srednjeg veka. Savremena Srbija oslikava kontradikciju moderne Evrope - kulturno je bogata, ekonomski razvijena, ali je i dalje vođena regionalnim suparništvom i etničkom tenzijom - navodi se u Ju es njuzovom opisu naše zemlje, dok se za Hrvatsku, koja je zauzela 67. mesto kaže da je "nastala na raskršću velikih istorijih kretanja s istoka i zapada":

- Političke promene su jedinstveno uobličile njene današnje granice, koje obilaze oko Bosne i Hercegovine i protežu se uz Jadransko more do Italije. Njeno zapanjujuće priobalje lagano se preliva prema Alpima, a nastavljajući na severozapad, do plodnih ravnica oko Dunava.

Slovenija se nalazi pri kraju liste, na 73. mestu.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...