U SRPSKOM HELIKOPTERU SIKORSKI S-76 VIP OSOBE LETE DECENIJAMA: Državni vrh, Frederika Mogereni, Johanes Han...
Foto: Nemanja Nikolić

Naša letelica 1997. godište, a Kobijeva šest godina starija

U SRPSKOM HELIKOPTERU SIKORSKI S-76 VIP OSOBE LETE DECENIJAMA: Državni vrh, Frederika Mogereni, Johanes Han...

Društvo -

"Sikorski S-76" u kom je pre nekoliko dana poginuo legandarni američki košarkaš Kobi Brajant poseduje i Helikopterska jedinica MUP Srbije.

-Letilica koja se srušila u SAD proizvedena je 1991., dok je naša mlađa šest godina i odlicno nas je do sada služila. Ovo su vrhunski helikopteri i veoma su pouzdani. Ovaj model inače ima uređaje za letenje po magli i lošem vremenu. Naš helikopter baš je pre nekoliko dana leteo u sličnim meteo uslovima. Na osnovu dosadašnjih informacija pretpostavljam da je uzrok nesreće ljudski faktor i loše vreme- kaže za Kurir penzionisani pilot.

Reporteri Kurira imali su nedavno ekskluzivnu priliku da pogledaju ovu luksuznu letelicu, čija unutrašnjost izgleda kao dobro opremljena soba sa prostranim i udobnim sedištima uz mogućnost posluženja putnika...

- "Sikorski S-76" služi za prevoz visokih srpskih, međunarodnih i ostalih VIP osoba, a upravo ovom letelicom vozili su se između ostalih i Frederika Mogereni, Johanes Han, bivši visoki funkcioneri EU, kao i brojne diplomate, strani i političari iz celog regiona - kažu naši sagovornici.

R.Nedić

foto: Nemanja Nikolić

Nenad Nedić, komadant Helikopterske jedinice MUP: 47 sekundi života i smrti

Nenad Nedić, komadant Helikopterske jedinice MUP rekao je za Kurir "da se i dan-danas najveći procenat helikopterskih nesreća dešava zbog loših vremenskih uslova".

- Životni vek pilota koji nije završio obuku za instrumentalno letenje, a upadne u takve uslove, jeste 47 sekundi, nakon toga dolazi do iluzija i udesa. To je veoma ozbiljna stvar -izjavio je Nedić. R.N.

Sikorski S-76

12 do 13 putnika

1 ili 2 pilota

761 km dolet

287 km/h maksimalna brzina

43 godine prošlo od prvog leta

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track