Najnovije vesti

PODVIG LEKARA U GAK NARODNI FRONT: Izvadili matericu, jajnike i žlezde da spasu život!
Foto: Kurir/Radmila Briza

operacija: SVETSKI DAN BORBE PROTIV RAKA

PODVIG LEKARA U GAK NARODNI FRONT: Izvadili matericu, jajnike i žlezde da spasu život!

Društvo

Borba: Nad pacijentkinjom sa uznapredovalim kancerom grlića materice hirurzi u GAK „Narodni front“ morali su da izvedu opsežnu operaciju kako bi zaustavili širenje bolesti

Ivana (52) leži na operacionom stolu GAK „Narodni front“. Tačno je osam sati ujutru i ona je u dubokoj anesteziji. Skalpel para kožu stomaka i upravo počinje borba za njen život. Dijagnoza je rak grlića materice.

Uznapredovao je i nju u narednih sat i po očekuje vađenje svih limfnih žlezda u maloj karlici, odvajanje materice zahvaćene rakom, jajovoda i jajnika i na kraju njihovo vađenje. Slučajnost, Ivana započinje svoj put ka izlečenju baš na Svetski dan borbe protiv raka, koji se obeležava danas.

foto: Kurir/Radmila Briza

Krvarenje

- Odlučili smo da izvedemo takozvanu totalnu histerektomiju, da izvadimo sve jer je rak zahvatio celu matericu - kaže jedan od hirurga u sali dr Jovan Rudić.

Traje otvaranje stomaka, dok prof. dr Vladimir Pažin, načelnik hirurgije i onkologije u GAK „NArodni front“, kaže da se godišnje u klinici uradi od 80 do 100 takvih operacija. - Ta vrsta raka skoro da ne daje simptome, izuzev krvarenja pri odnosu. Kada uznapreduje, pojavljuju se bolovi u preponama, nogama, maloj karlici. Tu su i problemi sa stolicom, žene uglavnom imaju zatvor - priča on.

foto: Kurir/Radmila Briza

Već je 8.20 i trbuh je skroz otvoren. - Operativno polje je spremno. Sledi vađenje limfnih žlezda, prvo s leve, a potom s desne strane - dodaje dr Milena Cerović.

U tom času već su bile spremne posudice u kojima će završiti sve izvađene žlezde. Zatim je prva već ubačena, izgleda kao tkivo bordo boje. One će zajedno s matericom, jajovodima i janicima biti poslate na patohistološki nalaz.

foto: Kurir/Radmila Briza

Dr Pažin navodi da je Srbija trenutno na petom mestu u Evropi po broju umrlih i novoobolelih žena od te vrste kancera. - Pacijentkinja je jedna od 1.300, koliko ih godišnje oboli, a u istom periodu ih umre 450. Incidenca ili učestalost te vrste kancera u populaciji je 23 žene na 100.000 stanovnika. U Australiji je, na primer, jedna žena na taj broj stanovnika. Ali to je zato što je tamo preporučena vakcinacija protiv HPV virusa, koji izazivaju rak. Ipak, za razliku od drugih vrsta ginekoloških kancera, ovaj je lakše otkriti jer je grlić materice izložen pregledu - objašnjava dr Pažin.

U tom času spretne ruke hirurga već su pripremile organe za vađenje i materica, jajovodi i jajnici bili su u rukama dr Rudića.

foto: Kurir

Analiza

- Preparat ili svi organi, uključujući i limfne žlezde, biće odneti u laboratoriju i za 20 dana znaće se da li će biti neophodna i druga terapija - priča ona.

Već je 9.15 i Ivanin stomak spreman je za zatvaranje - prvo se zatvaraju unutrašnji slojevi tkiva, a potom šije spoljašnji sloj kože. I to je to!

Sledi oporavak u bolnici do nedelju dana, daje se neophodna terapija, a potom se otpušta na kućni oporavak.

Prof. Pažin navodi da je lečenje raka grlića materice izuzetno napredovalo zbog poboljšanja dijagnostike ali i da glavu čuva redovan godišnji pregled.

Kurir.rs/ Radmila Briza  Foto: Kurir/Radmila Briza

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...