SKANDALOZNA ODLUKA SRPSKOG MINISTRA KULTURE: Vladan Vukosavljević finansirao KNJIGU LAŽI O SRBIMA!
Foto: Dado Đilas

SRAMNO

SKANDALOZNA ODLUKA SRPSKOG MINISTRA KULTURE: Vladan Vukosavljević finansirao KNJIGU LAŽI O SRBIMA!

Društvo -

Ministar dao novac za reizdanje knjige Miloša S. Milojevića, najvećeg falsifikatora srpske istorije, koji je tvrdio da je današnja Crna Gora bila „crvena Hrvatska“, a da Crnogorci nisu Srbi i da nisu naseljavali te prostore

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i njegovo ministarstvo doneli su skandaloznu odluku da sa skoro milion dinara finansiraju reizdanje knjige najvećeg krivotvoritelja srpske istorije, pseudoistoričara Miloša S. Milojevića, koji je tvrdio da je današnja Crna Gora bila „crvena Hrvatska“. To praktično znači da je Milojević tvrdio da Crnogorci nisu Srbi i da nisu naseljavali te prostore!

Najskandaloznije je što Milojevićeva kvaziistorija, koju je podržalo Ministarstvo kulture, danas posebno ide u prilog politici Mila Đukanovića, predsednika Crne Gore, u kojoj se sprovodi sramni Zakon o slobodi veroispovesti, kojim se otimaju srpske svetinje.

foto: Kurir

Opasne laži

Koliko su Milojevićeve lažne teze bile opasne, pokazuje i to da su ga kasnije sledili Ante Pavelić, jedan od osnivača fašističkog ustaškog pokreta, kao i Ante Starčević, glavni ideolog hrvatskog nacionalizma, poznat po antisrpskim stavovima. Takođe, Milojevićevu falsifikovanu srpsku istoriju koristili su i crnogorski političar Sekula Drljević, kao i književnik Savić Marković Štedimlija - zagovornik hrvatizacije, koji je uobličio tezu o hrvatskom poreklu Crnogoraca i njihovoj etničkoj posebnosti u odnosu na Srbe. Sve to nije sprečilo Vukosavljevićevo ministarstvo da afirmiše ovog pseudoistoričara tako što je na dva konkursa opredelilo skoro milion dinara za promociju Milojevićeve istorije.

Velike sume

Tako je Narodna biblioteka „Janko Veselinović“ iz Bogatića u 2019. godini dobila 500.000 dinara za projekat „Ratna arhiva Miloša S. Milojevića, pisma iz srpsko-turskih ratova 1976-1878“, a Međuopštinski istorijski arhiv Šabac 400.000 dinara u 2018. godini. Na ovu skandaloznu odluku ukazalo je više od 140 naučnika, koji su potpisali apel u kom su podsetili na razloge zbog kojih je Miloš S. Milojević još za života diskreditovan.

Ovog šarlatana, kako su ga eminentni istoričari okarakterisali, razotkrili su ne samo najveći srpski istoričari 19, 20. i 21. veka već i onovremeni znameniti Rusi, poput velikog prijatelja Srba, diplomate Ivana Stepanoviča Jastrebova. Iz Ministarstva kulture poručuju za Kurir da na svim njihovim konkursima odlučuju nezavisne komisije i da su i u ovom slučaju na osnovu visoke stručne kompetencije doneta rešenja.

- Komisija je utvrdila da je dokumentacija podnosioca uredna i da je pristigla u traženom roku, kao i da je projekat odgovorio na kriterijume za izbor projekata u skladu sa uredbom - naveli su u ministarstvu. Ministar Vladan Vukosavljević juče nije odgovarao na pozive i poruke o ovoj temi.

foto: Damir Dervišagić

NAJVEĆE NEBULOZE MILOŠA MILOJEVIĆA TVRDIO DA SPC NIJE OSNOVAO SVETI SAVA

Među većim istorijskim neistinama Miloša S. Milojevića je i njegova tvrdnja koja se odnosi na Srpsku pravoslavnu crkvu. Pisao je da SPC nije osnovao 1219. godine Sveti Sava, već apostol u 1. veku naše ere! Milojević nije prezao od toga da u svojim delima najznačajnije srpske patrijarhe i svetitelje naziva glupima. Posebnu pažnju posvetio je izmeštanju sedišta episkopija koje je uspostavio Sveti Sava, pa je stvarno i istorijsko sedište Zetske episkopije, preteče današnje Mitropolije crnogorsko-primorske, izmestio sa Prevlake u severnu Albaniju. Dok je centar drevne Raške eparhije iz Starog Rasa prebacio u Ilidžu u Bugarskoj! Na taj način je zlonamerno tumačio istorijske izvore, svesno ih falsifikujući na štetu sopstvenog naroda i istine.

Kompletan tekst OPŠIRNO pročitajte u današnjem štampanom izdanju KURIRA.

foto: Kurir

U DANAŠNJEM ŠTAMPANOM IZDANJU KURIRA PROČITAJTE:

POLEDICA IZ ZATVORA PRAVO KOD ZORANE!

Na saslušanju negirao optužbe: Samo sam potpisivao dokumenta koja su mi službe dostavljale

MEGABRUKA

Mića Jovanović radnicima duguje 24 miliona, a traži da mu vrate dva!

ISTOK I ZAPAD SNAŽNO STALI UZ VUČIĆA I SRBIJU

Tramp: Srbi, uz vas smo Putin: Činimo sve za vas, prijatelji

SRBOMRSCI SE OPET OKUPILI

Kurti dao fotelje ubici, lopovu, ženi pevača...

MUKE VOZAČA S NEČITKOM ŠASIJOM

Stopirane registracije zbog lasera od milion dinara!

SVI KANALI ZA SVE GLEDAOCE

Kurirov predlog je jedino logično rešenje, građani su na dobitku

OBMANJIVAO ME JE 10 GODINA!

Beleslinova bivša bez dlake na jeziku: To nije čovek s kojim jedna žena može da OSTANE!

JUŽNOAFRIČKA REPUBLIKA IZRUČUJE GAVRIĆA

Arkanovog ubicu posle 14 godina vraćaju u Srbiju!

DRAKULA HTEO DA OTRUJE JOVANA VUKOTIĆA!

Vođa škaljaraca čudom se spasio ATENTATA cijanidom u CZ-u!

Čitajte KURIR!

Kurir.rs/ S. Slamnig - Lj. Radanov Foto: Dado Đilas, Damir Dervišagić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track