ZABRANJENA U EU, NE I U SRBIJI: Kineska brusilica izaziva povrede!
Foto: Profimedia

PaŽnja

ZABRANJENA U EU, NE I U SRBIJI: Kineska brusilica izaziva povrede!

Društvo -

Osim pomenute brusilice, na spisku nebezbednih proizvoda Evropske komisije ove nedelje nalaze se, između ostalog, i pojedine vrste nakita, igračaka i proizvoda za bebe, ali za ove artikle ne postoje podaci da se nalaze na tržištu Srbije

Ugaona brusilica kineskog proizvođača „Rejder“, koja se prodaje i u Srbiji, nije u skladu s evropskim propisima o bezbednosti proizvoda i može uzrokovati ozbiljne povrede kod potrošača!

Ovo upozorenje istaknuto je na sajtu Rapeks, sistemu Evropske komisije za brzu razmenu informacija o nebezbednim proizvodima u EU. S obzirom na to da se ovaj proizvod može naći i na našem tržištu, u Ministarstvu trgovine su najavili da će obaviti nadzor nad prometom sporne brusilice.

- Štitnik diska ne pruža dovoljnu zaštitu u slučaju loma brusnog diska. Kao rezultat toga, polomljeni delovi se mogu nekontrolisano razleteti i uzrokovati povrede kod potrošača. Proizvod nije u skladu sa zahtevima Direktive o mašinama i relevantnim evropskim standardom - upozorila je Evropska komisija 7. februara i naložila povlačenje ove alatke s tržišta.

U Srbiji se brusilica „rejder RD-AG33“, proizvedena 2018, reklamira na nekoliko sajtova, a cena je oko 3.200 dinara.

Goran Aksentijević, šef odseka za kontrolu usaglašenosti i bezbednosti proizvoda u Ministarstvu trgovine, kaže za Kurir da, s obzirom na to da Srbija nije članica EU, ne dobija zvanična obaveštenja o nebezbednim proizvodima, ali su, kako kaže, svi ti artikli predmet kontinuiranog praćenja.

- Shodno tome, inspekcija će započeti tržišni nadzor nad prometom ovog proizvoda, prilikom čega će biti utvrđeno, između ostalog, ko je uvoznik, distributer ovih proizvoda, kao i kolika je količina istih uvezena - kaže Aksentijević.

Osim pomenute brusilice, na spisku nebezbednih proizvoda Evropske komisije ove nedelje nalaze se, između ostalog, i pojedine vrste nakita, igračaka i proizvoda za bebe, ali za ove artikle ne postoje podaci da se nalaze na tržištu Srbije.

Goran Papović SRBIJA DEPONIJA EVROPE

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS), kaže za Kurir da treba raditi na izmeni zakona i jačanju sistema kontrole, jer veliki broj proizvoda koji su zabranjeni u EU završe kod nas.

foto: Media Centar

- Zakon o opštoj bezbednosti proizvoda podrazumeva da se nakon što se pojavi informacija na Rapeksu, proizvod proglasi opasnim i kod nas. Međutim, jedan od članova istog zakona kaže da se ova odredba primenjuje tek kada Srbija pristupi EU. Time praktično naša zemlja postaje deponija Evrope - kaže Papović.

(R. K. / Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track