JOŠ JEDNA PREVARA: Biorazgradive kese su plastika!
Foto: Shutterstock

NEMA ADEKVATNE ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE:

JOŠ JEDNA PREVARA: Biorazgradive kese su plastika!

Društvo -

Oksidegradabilne kese, koje su kod nas biorazgradive, zabranjene su u Evropi, jer još brže stvaraju onu mikroplastiku koja zagađuje vodotokove i mora, navela je prof. Branka Binić s Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu

Iako biorazgradive kese izgledaju kao idealno rešenje za zaštitu životne sredine, brojni stručnjaci upozoravaju da je reč o svojevrsnoj prevari.

Novi pravilnik o korišćenju kesa, kojim je od početka godine u Beogradu zabranjeno korišćenje plastičnih kesa, trebalo bi da predvidi mogućnost upotrebe tri vrste kesa - polietilenske, kompostirajuće i kese sa aditivom za oksidativnu razgradnju i biorazgradnju. U prodavnicama se sada najviše prodaju ove treće, kese sa oznakom „biorazgradive“, koje izgledaju skoro isto kao one ranije korišćene, a koštaju od 10 dinara pa naviše...

Sporni aditivi

Međutim, prof. dr Branka Binić, šef katedre na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu, objasnila je da biorazgradive kese na tržištu Srbije zapravo ne postoje.

- Biorazgradive kese znače da ih razgrađuju mikroorganizmi iz nekog okruženja pod određenim uslovima i da se one razgrađuju na ugljen-dioksid, vodu i biomasu, koja bi se vraćala u zemlju. Takozvani ziro vejst efekat je samo ako vratimo u zemlju ponovo ono što smo iskoristili, a uzeli smo odatle - rekla je ova profesorka.

foto: Shutterstock

Ona je navela da se u kese u Srbiji dodaju aditivi kako bi se lakše razgrađivale.

- To se zove u Evropi oksidegradabilne i one su zabranjene, jer je ustanovljeno da se samo rasparčavaju i stvaraju još brže upravo onu mikroplastiku koja u stvari zagađuje vodotokove i mora - objasnila je prof. Binić.

Filip Radović, direktor Agencije za zašitu životne sredine, objašnjava za Kurir da su plastične kese sa aditivima zapravo plastična ambalaža kojima je dodat aditiv za oksidacionu razgradnju i biorazgradnju.

foto: Nemanja Nikolić

Seča šuma

- Međutim, prelazak na papirne kese takođe nije rešenje, jer naša država nema dovoljno sredstava za proizvodnju papirnih kesa koje se razgrađuju, a i ne smemo da dozvolimo da se zbog te proizvodnje dodatno poveća seča šuma. Rešenja su zamena za plastične kese, mogu da budu lanene, papirne ili biorazgradive od šećera i kukuruza od kojih se kasnije može napraviti kompost - rekao je Radović za Kurir i dodao da je pravo rešenje tokom kupovine zapravo torba za višekratnu upotrebu.

(Kurir.rs / Jelena Pronić / Foto:Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track