EVO KO JE NOVINAR KOJI JE OBJAVIO DA JE UMRO MLADIĆ: Decenijama IZMIŠLJA intervjue, izazvao haos u GLOBALNOJ EKONOMIJI
Foto: Twitter, AP

rekorder u laganju

EVO KO JE NOVINAR KOJI JE OBJAVIO DA JE UMRO MLADIĆ: Decenijama IZMIŠLJA intervjue, izazvao haos u GLOBALNOJ EKONOMIJI

Društvo -

Tvit o smrti Ratka Mladića, ratnog komandanta vojske Republike Srpske, napravio je pravi haos na medijskoj sceni. Informacija je, međutim, bila lažna vest, koja je, kako se ispostavilo potekla sa lažnog Tviter naloga.Taj nalog je prevara koju je smislio italijanski novinar Tomaso De Benedeti. Ko je zapravo Tomaso de Benedeti?

Radi se o jednom Italijanu koji već decenijama stvara lažne vesti, piše izmišljene intervjue i pravi lažne naloge na društvenim mrežama, a sve sa ciljem, kako on sam kaže, da bi dokazao koliko su mediji lakoverni.

Pomoću Tvitera je uspeo da napravi haos u globalnoj ekonomiji, zapreti stabilnosti diplomatskim odnosima među državama, zavara svetske lidere i osramoti i neke najpoznatije svetske medije. Neki ga zovu serijskim prevarantom, drugi ga nazivaju „društvenim aktivistom“.

De Benedeti je, inače, učitelj i otac dvoje dece koji živi u Rimu, a ima veoma živopisnu prošlost i misiju da promeni način na koji koristimo internet. De Benedeti je započeo svoju kampanju prevara 2000. godine radeći u italijanskim medijima. Veruje se da je objavljeno više od 60 intervjua koje je on navodno vodio sa poznatim ljudima, ali se posle ispostavilo da su potpuno izmišljeni.

Tako je lažno intrevjuisao pisce Džona Grišama, Žozea Saramaga, Marija Vargasa Ljosu, teologa Dezmonda Tutua, bivšeg političara Mihaila Gorbačova i čak Dalaj Lamu. Tek u članku Njujorkera iz 2010. godine otkriveno da su svi njegovi dugački intervjui sa poznatim ličnostima bili potpuno lažni. De Benedeti je deset godina varao svoje urednike u konzervativnim italijanskim novinama, pa su oni štampali fiktivne intervjue koji su često uključivali netačne citate.

Ekscentrični "novinar" rođen je 1969. godine u Rimu, a njegovi otac i deda takođe su bili novinari. Veruje se da je njegov otac Antonio poznati autor, pesnik i književni kritičar. De Benedeti je rekao u jednom intervjuu iz 2010. godine da se posvađao sa ocem i da nemaju nikakav odnos. Deda mu je takođe pisac, esejista i novinar Đakomo, poznat po pisanju o životu Jevreja u Drugom svetskom ratu. Međutim, Tomaso nije rešio da ide njihovim stopama.

- Italija je vic - rekao je on kada je razotkriven.

Kako je objasnio, radio je kao frilenser i prodavao svoje lažne intervjue konzervativnim medijima jer oni, kako je rekao, često objavljuju tekstove bez prethodne provere. On je objasnio da je pažljivo čitao knjige, da bi imitirao stil poznatih pisaca sa kojima je radio lažne intervjue.

Tako je, na primer, pisao da je u intervjuu pisac Filip Rot nazvao nekadašnjeg američkog predsednika Baraka Obamu "drskim, kolebljivim i opsednutim mehanikom moći". Kada su, međutim, novinari pitali Rota da to prokomentariše, on je negirao da je to ikada rekao.

- Ne mogu ni da zamislim šta će sada da uradi. Njegova karijera je sigurno sada gotova - rekao je Rot, nakon što je De Benedeti razotkriven. Ali to je bio samo početak.

- Želeo bih da budem italijanski šampion laži - rekao je "novinar" i okrenuo se novom mediju - Tviteru.

De Benedeti tako stvara lažne Tviter naloge za brojne svetske zvaničnike, upotpunjene ubedljivim biografijama. Između ostalog, predstavljao se i kao Sergej Šojgu, ruski ministar odbrane. Između ostalog na taj način je objavljivao brojne lažne vesti o smrti poznatih ličnosti.

Kako su strani mediji pisali još 2018. godine, on je recimo, proglasio "mrtvim" Kostu Gavrasa, Džoanu Roling, Fidela Kastra, papu Benedikta XVI, Milana Kunderu... Njegova je bila i lažna vest kojom je objavio navodnu smrt sirijskog predsednika Bašara Asada, 2012. godine, što je izazvalo globalni rast cena nafte.

Kako "Biznis insajder" zaključuje, mnogi se sa lakoćom upecaju na njegove lažne vesti, kao i to da su neke njegove lažne profile zapratili brojni svetski mediji poput AFP, "Tajmsa", "Blumberga", ... Ipak on je rekao i da nije odustao od štampanih medija, te da tako pod lažnim imenom i dalje pravi intrevjue. Naravno, lažne.

Kurir.rs/Blic

Foto Twitter, AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track