SOCIJALNI RADNICI ZAKAZALI: Smene i krivične prijave u Centru za socijalni rad u Alibunaru zbog ostavljene dece
Foto: Zorana Jevtić

Kazne

SOCIJALNI RADNICI ZAKAZALI: Smene i krivične prijave u Centru za socijalni rad u Alibunaru zbog ostavljene dece

Društvo -

Pokrajinski inspektori utvrdili niz propusta Centra za socijalni rad u Alibunaru u
slučaju šestoro dece iz Novog Kozjaka

Protiv Centra za socijalni rad u Alibunaru - direktora Zorana Prebiračevića i stručnih radnika - biće podneta krivična prijava, a Skupštini opštine Alibunar biće dostavljena i inicijativa za razrešenje direktora Centra zbog propusta u radu, saopštio je Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku.

Odluke o ovim merama donete su nakon inspekcijskog nadzora nad radom Centra za socijalni rad u Alibunaru, a zbog propusta u slučaju šestoro dece iz Novog Kozjaka. Ovi mališani, od kojih najmlađe bliznakinje imaju tri, a najstarija devojčica 16 godina, živeli su osam meseci bez majke, koja ih je napustila, i očeva, koji su u zatvoru. Stevan Paun (15), kao najstariji brat, preuzeo je brigu o sestrama i radio razne poslove kako bi preživeli u trošnoj kući i nehumanim uslovima.

foto: Printscreen RTS

Nakon što je priča o njima dospela u javnost, otkriveno je da Centar za socijalni rad nije postupao u skladu sa propisima. Dečica su trenutno smeštena u Dečjem selu u Sremskoj Kamenici, dok je majka Klaudija M. privremeno lišena roditeljskog prava.

- U zaštiti dece izostala je potpuna i odgovarajuća reakcija Centra za socijalni rad Alibunar. Osim pristupima pravima iz oblasti materijalne podrške, nisu kontinuirano praćene potrebe dece. Direktor Centra nije obezbedio zakonitost rada Centra, nije postupao saglasno propisanoj odgovornosti, niti je preduzimao mere u kontroli postupanja prema zaposlenima - navodi se u saopštenju Pokrajinskog sekretarijata.

Pored toga, direktoru Centra biće naloženo da utvrdi odgovornost zaposlenih - stručnih radnika i biće iniciran postupak pred etičkim odborom Komore socijalne zaštite radi utvrđivanja povrede kodeksa profesionalne etike stručnih radnika.

Pokrajinski sekretar za socijalnu zaštitu Predrag Vuletić kaže da je vanredni nadzor utvrdio je ukupno pet propusta u radu Centra za socijalni rad u Alibunaru koji je bio nadležan za šestoro dece koja su osam meseci živela sama kod Kozjaka. Podseća da je utvrđeno nepostupanje od strane struke, stručnih radnika i organa starateljstva – Centra za socijalni rad u Alibunaru.Vuletić napominje da sekretarijat traži i krivičnu i pravnu odgovornost svih u uključenih u slučaj.

"Pokrajinska Vlada je zatražila, odnosno inicirala da se razreši direktor ako već nema lične ostavke i ličnog stava", napominje pokrajinski sekretar dodajući da je nadzor izvršen za 24 sata nakon što je Radio-televizija Srbije objavila priču.

Kurir.rs/ M. B. Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track