Najnovije vesti

PUČ U SPC: Patrijarh ide u SAD da spreči cepanje crkve!
Foto: EPA/ Srđan Suki

Otkrivamo: odmetnute Vladike u Americi

PUČ U SPC: Patrijarh ide u SAD da spreči cepanje crkve!

Društvo

Episkopi istočnoamerički Irinej, zapadnoamerički Maksim i novogračanički Longin dva puta su odbili naredbu poglavara Irineja da ponište ustav koji su doneli mimo odobrenja Sinoda

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej otputovaće do kraja meseca u Sjedinjene Američke Države kako bi osujetio nečasne namere trojice tamošnjih episkopa, Longina (Krča), Irineja (Dobrijevića) i Maksima (Vasiljevića), koje vode ka osamostaljenju njihovih eparhija od SPC, tvrde za Kurir izvori iz vrha srpske crkve.

Naši sagovornici ističu da episkop novogračanički Longin, istočnoamerički Irinej i zapadnoamerički Maksim već duže vreme donose odluke mimo saglasnosti Sabora.

Soliraju

- Oni su registrovali eparhije naše crkve u Americi, ali su iz naziva izbrisali SPC i promenili ime u „Srpske pravoslavne eparhije u SAD“. To otvara mogućnost da ne budu u jedinstvu sa SPC i Patrijaršijom - ukazuje naš sagovornik.

On dodaje da su, pored toga, njih trojica 2018. na zasedanju Sabora tražili blagoslov da naprave ustav koji će biti namenjen samo za eparhije SPC u SAD. Blagoslov su dobili samo za to da naprave predlog ustava sa još dvojicom episkopa u SAD, kao i da ga nakon toga dostave Sinodu na razmatranje.

Maksim Vasiljević
Maksim Vasiljevićfoto: Printscreen TV Hram

- Maksim, Longin i Irinej su taj ustav doneli na prevaru i registrovali eparhije po tom lažnom ustavu, a o tome nisu obavestili Sinod, niti kanadskog episkopa Mitrofana i južnoameričkog Kirila. Izdvajanje eparhija i promena imena nije slučajnost, njih trojica su pristalice Carigradske crkve, koja inače sve radi sa Amerikancima, pa je moguće da sa njima u tajnosti sarađuju. Sumnja se da je njihova krajnja namera da sa Carigradom prave posebnu autokefalnu crkvu od tih eparhija - kaže naš izvor iz Patrijaršije, koji smatra da za ovakve nečiste radnje vladike treba da budu lišene eparhija.

Longin Krčo
Longin Krčofoto: Printscreen TV Hram

Drugi naš sagovornik iz crkvenih krugova podseća da je Sinod u septembru i novembru 2019. od trojice neposlušnih vladika zatražio da ponište dejstvo spornog ustava.

Irinej Dobrojević
Irinej Dobrojevićfoto: Printscreen TV Hram

Love u mutnom

- Tu odluku još nisu sproveli, oglušili su se! Došlo je dotle da patrijarh Irinej mora lično da ode i da na vanrednom saboru SPC za Severnu i Južnu Ameriku 29. februara na Floridi zahteva od trojice episkopa da sporan ustav stave van snage. Odmetnuti episkopi taj sabor zakazali su samo dan pre isteka roka koji im je postavio Sinod - otkriva naš izvor, koji smatra da su Irinej, Maksim i Longin pokušali da iskoriste situaciju u Crnoj Gori da ovo pitanje marginalizuju.

Episkop Maksim, Longin i Irinej nisu odgovorili na pitanja Kurira.

Željko Injac

OPASNOST OD PRIPAJANJA CARIGRADU

Verski analitičar Željko Injac kaže za Kurir da je patrijarh poslao dva dopisa Episkopskom savetu u Americi, u kojima je zahtevao da ponište sporne odluke:

foto: Printscreen KCN

- Zašto su prolongirali toliko dugo, to je verovatno samo njima poznato. Verovatno su očekivali da će se u međuvremenu izdešavati neke stvari koje će im ići naruku i da će zaboraviti na njihov slučaj, kao što se u međuvremenu zaista i desilo. Međutim, patrijarh je ipak stavio problem u Americi kao bitan jer se bliskost ovih episkopa sa Carigradskom patrijaršijom i ne krije. U svakom slučaju, zaista postoji opasnost da se na kraju te tri eparhije priklone Carigradu. Carigrad svakako ima pretenzije nad dijasporom svih ostalih pravoslavnih crkava.

 Kurir.rs/Mina Branković/Foto: EPA/Srđan Suki

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...