NA KRUZERU I DALJE RASTE BROJ INFICIRANIH: Mladen Trandafirović je prvi Srbin zaražen koronavirusom
Foto: Privatna Arhiva, Profimedia

Zaraza ne jenjava

NA KRUZERU I DALJE RASTE BROJ INFICIRANIH: Mladen Trandafirović je prvi Srbin zaražen koronavirusom

Društvo -

Nagrabusili: Pored Mladena Trandafirovića (30) iz Kladova, COVID-19 potvrđen i kod njegove koleginice na brodu Sandre Orsanić, takođe naše državljanke

Mladen Trandafirović (30) i Sandra Orsanić (29) prvi su građani Srbije zaraženi koronavirusom na kruzeru „Dajmond princes“, gde je juče preminula četvrta osoba od posledica tog virusa. Ova vest juče je kao bomba odjeknula u Srbiji, ali i u porodici Trandafirović iz Kladova.

Panika je, srećom, kratko trajala, tj. dok se majka nije čula sa sinom Mladenom, prenosi za Kurir porodični prijatelj Trandafirovića. - Mladen jeste pozitivan na koronavirus, ali nema simptome. Čeka se da prođe period inkubacije u japanskoj bolnici - kaže naš sagovornik, dodajući da se Mladenova majka juče čula s njim i da ju je umirilo to što on nema simptome.

foto: AP/Eugene Hoshiko

Karantin 21 dan

Prema njegovim rečima, ukoliko ih ne bude imao 21 dan, koliko će provesti u karantinu, pustiće ga da se vrati u zemlju. - Njemu je kompanija za koju radi zabranila da daje informacije o svom zdravstvenom stanju. On je potom zabranio svojoj majci da se čuje sa medijima - navodi njihov prijatelj.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić potvrdio je da je iz Ministarstva inostranih poslova Japana stiglo obaveštenje da su S. O. (29) i M. T. (30), dvoje od 11 preostalih državljana Srbije koji rade na kruzeru, pozitivni na koronavirus. - MIP radi na tome da dobije informaciju kada će biti iskrcani i u koju bolnicu će biti smešteni. Ambasada Srbije u Japanu je u stalnom kontaktu sa njima, svi naši državljani na brodu imaju brojeve telefona naše ambasade u Japanu, kao i broj mobilnog telefona, koje mogu da pozovu 24 sata, a ukazano im je i to da ukoliko budu smešteni u bolnicu, potrebno je da traže da stupe u kontakt sa ambasadom - objasnio je on.

Očekivano

Dačić je naveo da je poslednja grupa putnika kod kojih je potvrđen virus smeštena u novootvorenu bolnicu u blizini Nagoje, oko 300 kilometara od Tokija, gde postoji internet veza, kao i da postoji mogućnost da i dvoje naših državljana bude smešteno u tu bolnicu ukoliko bude bilo kapaciteta.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar dodao je da će naših dvoje zaraženih građana verovatno ostati u Japanu na lečenju: - Ako se od jedne osobe zarazi njih 695, mala verovatnoća bi bila da neće još neko. Mislim da neće ići na to da rizikuju da te pacijente šalju dalje, da budu u kontaktu sa više ljudi, nego da će preuzeti da ih oni leče. Kakvu god odluku budu doneli, mi smo spremni da je poštujemo. Na „Dajmond princesu“, koji je od 5. februara usidren u japanskoj luci kod Jokohame, u karantinu se nalazilo 3.700 putnika, od kojih 14 državljana Srbije, uključujući 12 članova posade.

Karantin u Italiji

NEMANJA JEDVA ČEKA DA SE VRATI U SRBIJU

foto: Privatna Arhiva

Srpski državljanin Nemanja Marinković (26), kuvar sa „Dajmond princesa“, u nedelju je napustio brod i od tada je u novom karantinu od 14 dana u Italiji. - Napokon sam blizu kuće, blizu Srbije. Konačno mogu da izađem na svež vazduh, osećam se slobodno, a ne kao u zatvoru. Zasad je moj test negativan. Međutim, ako bilo ko iz grupe koja je stigla u karantin kada i ja bude bio pozitivan, svima se produžava karantin za još 14 dana - naveo je on.

Klinika za infektivne bolesti KCS

BRAČNI PAR ZDRAV

foto: Privatna Arhiva

Putnici „Dajmond princesa“, bračni par iz Topole Dragan i Svetlana Šević, koji su se 21. februara vratili u Srbiju i odmah smešteni u karantin Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS, u dobrom su zdravstvenom stanju. - Oni nisu u izolaciji, već u privremenom karantinu, pod pojačanim nadzorom, jer su bili u zatvorenoj sredini, sa centralizovanom klimatizacijom, koje ne poseduju antivirusne filtere i gde je cirkulacija virusa vrlo intenzivna - rekao je za Kurir Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike.

Dobra vest za Crnogorca

STEFAN S KRUZERA IPAK NIJE ZARAŽEN

foto: Facebook

Crnogorsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da državljanin te zemlje, koji se nalazi na kruzeru „Dajmond princes“, ipak nije zaražen koronavirusom, što su pokazali rezultati novog testiranja, i da nema potrebe da bude transportovan u bolnicu. Kako je Kurir ranije pisao, Srbin iz Crne Gore Stefan Mrdak (23) iz Bijelog Polja, prema tvrdnjama njegovog dede Vasa, uopšte nije ni bio zaražen u momentu dok su nadležni saopštavali suprotno.

Kurir.rs/R. Briza - J. Rafailović Foto: Privatna Arhiva, Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track