OTADŽBINA ZOVE: Vojne škole za sve koji vole uniformu i svoju državu
Foto: Zorana Jevtić

Za ambiciozne mlade ljude: KONKURS ZA UPIS U VOJNE ŠKOLE U PUNOM JE JEKU

OTADŽBINA ZOVE: Vojne škole za sve koji vole uniformu i svoju državu

Društvo -

Čast, znanje, Srbija: U godini kada se obeležava 170 leta vojnog školstva u nas interesovanje za upis je sve veće i među devojkama, koje se sve lakše opredeljuju za vojni poziv. Samo Vojna akademija upisaće 177 kadeta

Vrhunsko obrazovanje, odlični uslovi školovanja, besplatan smeštaj, hrana, literatura, mnogobrojni sportski sadržaji, prijatelji za ceo život, siguran posao nakon završetka školovanja, ali i čast da budete vojnik u stroju otadžbine... Sve to, ali i mnogo više budućim učenicima i studentima nude vojne škole Srbije.

Vojna akademija (VA) ove godine primiće 177 kadeta na šest studijskih programa, Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije upisaće njih 25 na studije medicine, Vojna gimnazija primiće 105 učenika u prvi, 15 u drugi i 10 u treći razred, dok će se u Srednjoj stručnoj vojnoj školi biti prijem 50 učenika.

foto: Zorana Jevtić

Potpukovnik Srđan Starčević, nastavnik na katedri društvenih nauka na VA, objašnjava da je potrebno biti razvijena ličnost, ali i imati vrhunsku stručnu spremu u oblasti vojnih nauka da bi neko postao oficir Vojske Srbije, a zatim i komandant vojnih jedinica.

- Studijski programi VA namenjeni su ambicioznim mladim ljudima koji žele i mogu da vode i predvode ljude, a taj posao ne možete poveriti svakome. Naša selekcija je u tom smislu dosta stroga i imama pet nivoa: test znanja iz matematike, provera fizičkih sposobnosti, psihološka procena, zdravstveni pregledi i bezbednosna provera. Na VA kadete čekaju predmeti koji imaju dobar balans, ne samo teorije i prakse nego su i raznovrsni i zauzimaju široku lepezu znanja, od matematike, fizike, elektrotehnike i vojne geografije, preko istorije, sociologije, psihologije, do taktike, naoružanja i nastave gađanja, vojne topografije... Dajemo široko obrazovanje i gradimo svestrane ličnosti - kazao je Starčević.

Načelnik Vojne gimnazije kapetan fregate Miroslav Ćitić objašnjava da ova vaspitnoobrazovna ustanova školuje i priprema kadar za nastavak školovanja u VA.

foto: Zorana Jevtić

- Radom nastavnika i oficirskog kadra utiče se i na poboljšanje motivacije učenika i to doprinosi njihovom uspehu kao budućih kadeta na VA. Od 2019. uveli smo nastavni plan i program koji odgovara gimnaziji opšteg smera, ali imamo i specifične vojne sadržaje u poput: vojne obuke, osnova taktike, strojeve obuke... Naši učenici, takođe, imaju posebne oblike nastave, poput obuke u skijanju i plivanju - rekao je kapetan Ćitić.

Potpukovnik Srđan Blagojević objasnio je da uslovi za upis na Vojnu akademiju nisu laki, ali svi oni koji istinski vole uniformu i svoju državu, uz svoju ličnu pripremu, mogu tom izazovu da se predaju i da probaju da upišu vojne škole.

- Za vojne škole tradicionalno vlada veliko interesovanje. Ove godine obeležavamo 170 godina vojnog školstva, što samo po sebi govori o mestu i ulozi koje vojno obrazovanje ima u Srbiji. Naši kadeti mogu se usavršavati i na civilnim fakultetima. Svake godine vlada sve veće interesovanje i među devojkama, koje se sve lakše opredeljuju da konkurišu za upis u vojne škole - kazao je Blagojević.

Upis u vojne škole ove godine odvija se pod sloganom: „Čast, znanje, Srbija“.

Jovana Janković treća godina Medicinskog fakulteta VMA NAJBOLJE OBRAZOVANJE

foto: Zorana Jevtić

Smatrala sam da Medicinski fakulteta VMA može da pruži najbolje moguće obrazovanje, s obzirom na to da ima tradiciju i koliko je cenjena i među civilima. Ovde se radi u malim grupama, svaki kadet ima svog mentora koji ga prati kroz školovanje, kadeti pete i šeste godine studija uglavnom uče na klinikama VMA. Imamo i više od 20 izbornih predmeta, pa su tu i adaptacija i postupanja u ekstremnim uslovima, jer Vojska izlazi na teren i u mirnodopskim uslovima, na primer kada su prirodne katastrofe. Niko u porodici mi nije bio vojnik, a VMA sam upisala nakon Matematičke gimnazije.

Luka Adamović studijski program Atomsko- -biološko-hemijska odbrana VA JEDINA ISPRAVNA ODLUKA

foto: Zorana Jevtić

Na mom smeru se bavimo izučavanjem hemije i najnovijim istraživanjima u okviru hemijskog naoružanja, bojnih otrova i bioloških agensa. Učimo zaštitu od mogućih napada, planiranje različitih scenarija i zaštitna sredstva. VA sam upisao jer dolazim iz porodice gde su mi i deda i otac bili oficiri naše vojske, a studijski program sam odabrao zbog velike ljubavi prema hemiji. Roditelji su prvo bili iznenađeni jer kad porodica čuje da je njihovo dete izabralo vojni poziv, prvo je zabrinuta, ali ponos i sreća što će njihovo dete časno da služi državi uvek preovlada. Neki vršnjaci su bili iznenađeni, možda neki nisu bili spremni da naprave tako veliki korak, a za mene je to bio jedini ispravan.

Đurđina Miletić treća godina Medicinskog fakulteta VMA ZA SVE KOJI ŽELE DINAMIČAN ŽIVOT

foto: Zorana Jevtić

Otac mi je policajac i to je uticalo da od malih nogu zavolim svoju zemlju, u kojoj želim da ostanem, a VMA je spojila ljubav prema otadžbini s onom prema medicini. Mnogo sam želela da upišem baš ovaj fakultet i svi su ponosni na mene. Ovo je poziv za one koje žele dinamičan život jer je svaki dan različit i ispunjen brojnim aktivnostima. Prednost je to što smo svi zajedno, učimo, idemo na sport i u pozorište. Sve nam je obezbeđeno, a na nama je samo da se posvetimo nauci i onome što volimo. Veliki je izazov i uvek morate da budete spremni u slučaju da dođe do nekih nepredviđenih situacija. Morate da lečite kolege, ali i u slučaju potrebe da branite otadžbinu.

Danilo Vukosavljević Vojnomašinsko inženjerstvo VA HOĆU DA BUDEM DOSTOJAN PREDAKA

foto: Zorana Jevtić

Prvo sam upisao Vojnu gimnaziju sa 14 godina, prvenstveno zbog porodične tradicije, koja datira još od Prvog svetskog rata. Nisam mogao da dozvolim da odem u neku drugu struku, već sam hteo da budem dostojan svojih predaka. Nadam se da ću časno služiti svojoj državi i dati doprinos u poboljšanju naših aviona, jer mi je to i smer.

Anica Milosavljević treća godina, studijski program Vojnoelektronsko inženjerstvo VA ODLIČAN SPOJ PRAKSE I TEORIJE

foto: Zorana Jevtić

Vojnu akademiju sam upisala iz ljubavi prema vojnom pozivu i otadžbini, a izuzetno mi je bitno i to dualno obrazovanje koje pruža VA, odnosno spoj prakse i teorije. Sve što naučimo u kabinetu možemo da proverimo u praksi u laboratoriji i na terenu. Nakon završetka VA dobiću zvanje inženjera elektrotehnike i računarstva.

Bogdan Jović četvrta godine Vojne gimnazije RAZVIJAMO SE KAO LJUDI

foto: Zorana Jevtić

Upisao sam gimnaziju po preporuci prijatelja. Prvo sam prošao period prilagođavanja od 10 dana, gde sam mogao da steknem neke navike i da procenim da li mi se dopada. Svidelo mi se, upoznao sam nove prijatelje, starešine, profesore i ostao. Dosta se razvijamo i fizički, a stičemo i određene navike koje nas kasnije razvijaju kao ljude i koje će nam pomoći da postanemo oficiri VS.

Jana Stevanović Srednja stručna vojna škola ovde sam Stekla PRIJATELJE ZA CEO ŽIVOT

foto: Zorana Jevtić

Upisala sam smer Jedinica za elektronska dejstva, a u mojoj školi postoji i smer Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana. Od malih nogu sam volela uniformu, a prednost ove škole je što pruža kvalitetno obrazovanje od vrhunskih stručnjaka. Mi smo, za razliku od Vojne gimnazije, više fokusirani na stručne predmete, a nakon srednje škole odmah stupamo u službu i dobijamo prvi podoficirski čin, čin vodnika. Pored izvanrednog znanja ovde sam stekla i brojne prijatelje za ceo život. Troje najboljih u klasi mogu da upišu VA i nastave školovanje, a ostali stupaju u službu odmah nakon četvrte godine.

Major Slaviša Jotić TEŽAK, ALI ČASTAN POSAO

foto: Zorana Jevtić

- Izuzetna je čast i zadovoljstvo raditi s ovim mladim ljudima koji su život predodredili Srbiji. Njihov život i rad se mnogo razlikuju od njihovih vršnjaka. Ovde je svakodnevica ustajanje u šest, jutarnje vežbanje radi povećanja fizičke spremnosti, pa doručak i jutarnja smotra, potom kadeti odlaze na nastavu od 8.15 do 15.30. Kadeti imaju mogućnost da pohađaju različite sekcije, od borilačkih veština do plesnih i muzičkih sekcija. Obezbeđena im je sva literatura, odeća, obuća, smeštaj, hrana. Ovo je odgovoran i težak, ali častan posao - kazao je major Slaviša Jotić.

Obaveštenja na sajtovima KONKURS DO 15. MARTA

Konkursi za upis u vojne škole otvoreni su do 15. marta, a o svi detalji i uslovi za konkurisanje objavljeni su na veb-sajtovima vojnih škola i Ministarstva odbrane. Kako bi zainteresovani stekli uvid u to šta ih očekuje u vojnim školama, organizovane su akcije „otvorena vrata“ subotom od 11 do 13 časova. Tu priliku je već prve subote, 8. februara, iskoristio veliki broj zainteresovanih da u razgovoru s nastavnicima, kadetima i učenicima dobiju sve potrebne informacije, obiđu smeštajni prostor, učionice i kabinete gde se odvija nastava. Akcija traje do poslednje subote konkursa.

ČINJENICE

PET NIVOA SELEKCIJE

1. test znanja iz matematike 2. provera fizičkih sposobnosti 3. psihološka procena 4. zdravstveni pregledi 5. bezbednosna provera

STUDIJSKI PROGRAMI VOJNE AKADEMIJE

1. Menadžment u odbrani 2. Vojno vazduhoplovstvo 3 Protivvazduhoplovna odbrana 4. Vojnomašinsko inženjerstvo 5. Vojnohemijsko inženjerstvo 6. Logistika odbrane

(Kurir.rs / Jelena Pronić / Foto:Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track