DRŽAVA UŠTEDELA VIŠE OD ŠEST MILIONA EVRA: Lekari iz Španije i Francuske operišu u Kragujevcu i Novom Sadu!
Foto: Kurir

najsloženijI slučajevI deformiteta kičme

DRŽAVA UŠTEDELA VIŠE OD ŠEST MILIONA EVRA: Lekari iz Španije i Francuske operišu u Kragujevcu i Novom Sadu!

Društvo -

Srpski lekari uspešno operišu i najsloženije slučajeve deformiteta kičme-koje su do sada, uz ogromne troškove po budžet-rađene u inostranstvu! To je rezultat četvorogodišnjeg projekta, u kome je na Klinici za ortopediju Kliničkog-centra „Kragujevac“ operisano 60 pacijenata sa najtežim oboljenjima od strane svetski priznatih ortopeda iz Španije i zemalja EU koje je predvodio dr Norberto Ventura iz Barselone", rekao je prof dr Predrag Sazdanović, direktor KC "Kragujevac" povodom operacija koje se ovih dana rade u centralnom gradu Šumadije.

Norberto Ventura
Norberto Ventura foto: Kurir

"Strateško opredeljenje KC „Kragujevac“ i Ministartsva zdravlja Republike Srbije postiglo jedan od primarnih ciljeva - da se najsloženiji slučajevi deformiteta kičme leče i u Srbiji.

Dva srpska ortopeda dr Srđan Vlajović i dr Ivan Stojanović iz KC „Kragujevac“ samostalno operišu i slučajeve koji su se do sada lečili uglavnom u evropskim medicinskim centrima. Do tog značajnog rezultata došlo se kroz obuku, praksu i uz stručan nadzor profesora Venture" kaže Sazdanović.

Pored ovog dugoročnog aspekta- značajno je da su država i pacijenti sa svojim porodicama izbegli dodatne troškove lečenja u inostranstvu, rečeno je u KCK. Ilustracije radi, gruba je procena da je na troškovima lečenja 60 pacijenata u Srbiji, (operacija, intezivna nega i postoperativni tok), RFZO odnosno zdravstveni sistem države Srbije uštedeli preko 6 miliona evra.

"Sa druge strane, danas je po prvi put urađena u Srbiji operacija po novoj metodi koju je patentirao ugledni svetski ortoped dr Lotfi Miladi sa ortopedske klinike „Pariz“ u Francuskoj. Ova metoda uspešno se primenjuje kod najsloženijih operativnih zahvata u zemljama Evropske unije- Francuska i Španija, i ogroman je korak kako na polju napredovanja srpske medicine tako i na usavršavanju naših ortopeda.

Predrag Sazdanović
Predrag Sazdanović foto: Kurir

Ovu najsavremeniju metodu u budućnosti primenjivaće KC „Kragujevac“ i KC „Novi Sad“, kaže Sazdanović.

Pored dr Lotfija, u KC „Kragujevac“ ove nedelje svoju misiju velikog prijatelja Srbije i Šumadije nastavio je i dr Ventura zajedno sa dr Rafikom Kurijem, uglednim anesteziologom iz Španije. Ventura, uradiće vrlo složene operacije na pacijentima iz naše zemlje.

Ugledni svetski stručnjaci upoznali su naše lekare i sa medicinskim trendovima u zemljama EU što je od nemerljivog značaja za dugoročnost ovog plodonosnog projekta Ministarstva zdravlja Republike Srbije i KC „Kragujevac“, rečeno je na konferenciji za medije.

(Kurir.rs / D. A.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track