HEKTAR NJIVE ZA 100.000 EVRA: Meštani sela Gunaroš u kome je najskuplja srpska parcela kažu NEMOGUĆE DA TOLIKO VREDI
Foto: Shutterstock

PAPRENO

HEKTAR NJIVE ZA 100.000 EVRA: Meštani sela Gunaroš u kome je najskuplja srpska parcela kažu NEMOGUĆE DA TOLIKO VREDI

Društvo -

Kriju se kupci - Najskuplje poljoprivredno zemljište u 2019. prodato u Gunarošu kod Bačke Topole, najskuplja kuća na Dedinju plaćena 4,5 miliona evra, dok je najvredniji stan pazaren u Beogradu na vodi za 1.319.888 evra

Najskuplje zemljište u Srbiji prošle godine prodato je u mestu Gunaroš u opštini Bačka Topola i plaćeno je 100.000 evra po hektaru, potvrdila je za Kurir Ana Đurković, načelnica odeljenja za procenu i vođenje vrednosti nepokretnosti u Republičkom geodetskom zavodu (RGZ).

Ona je dodala da je reč o poljoprivrednom zemljištu koje nikako ne može biti pretvoreno u građevinsko.

- Zemljište je u centru komasacionog područja, što znači da je reč o čisto poljoprivrednom zemljištu. U pitanju je površina od jednog hektara, 11 ari i 65 kvadrata. Najveća površina poljoprivrednog zemljišta od 559 hektara prodata je u opštini Novi Bečej i plaćena 4,8 miliona evra - kaže Đurkovićeva i dodaje da je zemljište po hektaru najskuplje u Južnobačkom okrugu, a zatim sledi Severnobački okrug.

Ko je platežni kupac, ali i ko je prodavac, ostaće misterija, jer to ne znaju ni meštani Gunaroša, koji su juče posle objavljivanja ove informacije počeli da nagađaju ko bi to od njihovih komšija mogao biti. Tvrde da je maksimalna cena zemljišta u njihovom mestu oko 10.000 evra po hektaru i smatraju da je u pitanju neka greška.

- Ništa ovde ne vredi toliko. Kupuje se i prodaje, ali za toliki iznos nikad nisam čuo. Zato verujemo da je neko greškom dodao jednu nulu - kaže meštanin Gunaroša i dodaje da čak i ako je neko prodao njivu po toj ceni, onda to sigurno krije.

Prema podacima RGZ, najskuplja prodata nekretnina u 2019. godini bila je kuća u Užičkoj ulici na Dedinju, za koju je kupac iskeširao 4,5 miliona evra. Pored Dedinja, čije nekretnine godinama drže visoke cene, svojom ekskluzivnošću nametnulo se i naselje Beograd na vodi, u kome je lane prodat najskuplji stan za 1.319.888 evra, a čija cena je po kvadratu bila 8.683 evra. Sa sličnim cenama po kvadratu sklopljeno je nekoliko ugovora.

Bez obzira na to što bi mnogi radije kupili nov stan, to ne važi za strogi centar Beograda, oko Trga republike i Knez Mihailovu, gde starogradnja drži visoke cene, pa je stan na Obilićevom vencu prodat po ceni od 6.000 evra kvadratu.

ČETIRI MILIJARDE EVRA TEŠKE

  • 4,1 milijardu evra iznosila je ukupna vrednost tržišta nepokretnosti u 2019.
  • 12% veća je vrednost tržišta nekretnina u 2019. nego godinu dana ranije
  • 70% stanova u 2019. kupljeno je za keš
  • 100.000 nepokretnosti prodato je u 2019.
  • 16% porasla je prodaja novogradnje u 2019. u odnosu na 2018.
  • 2% pala je prodaja starogradnje u 2019. u poređenju sa 2018.

Kurir.rs/ Slavica Tomčić Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track