SRPKINJA U EPICENTRU ŽARIŠTA: Lekari moraju da biraju kome će spasti život, nema respiratora, medicinara...
Čuvaju se... Mirjana sa sinom, Foto: Privatna Arhiva

SRPKINJA U EPICENTRU ŽARIŠTA: Lekari moraju da biraju kome će spasti život, nema respiratora, medicinara...

Društvo -

Crveni alarm: U Italiji, pošto je cela država u izolaciji, ulice su prazne, policija patrolira na izlazu iz gradova i sve je zatvoreno

Italija je stala. Osim prodavnica, apoteka i bolnica, skoro ništa ne radi. Zvaničnici preko svih medija apeluju da ne izlazimo iz kuće. Za izlazak iz grada potrebna je posebna dozvola, a broj pacijenata toliko raste da lekari moraju da biraju koga će spasti.

Ovako za Kurir priča Beograđanka Mirjana Puzović, koja već 16 godina živi u mestu Leko, u blizini Milana, nakon što je cela Italija, sa svojih 60 miliona stanovnika, stavljena u izolaciju. - Pojačane restriktivne mere uvedene su još u nedelju. Zatvorene su škole, fakulteti, muzeji, galerije, biblioteke, pozorišta... Zatvoreno je i oko 80 odsto restorana, kafića i barova. Na ulicama nema žive duše, sve je pusto... Ljudi idu samo do prodavnica, a i za to se savetuje da ne idu grupno, već samo jedan od ukućana - priča Mirjana.

Maske i 15 evra

Ona kaže da je u početku bilo nestašice hrane i pića u prodavnicama jer su Italijani, nepripremljeni za vanredne situacije, masovno kupovali i pravili zalihe, ali se barem to brzo vratilo u normalu. - Najveći problem je s bolnicama. U celoj Lombardiji ima oko 640 mesta na intenzivnoj nezi sa intubacijom, a za jedan dan se razbolelo oko 1.000 ljudi. Nema dovoljno ni zdravstvenih radnika. Oni su po ceo dan u bolnici, ne idu kući jer nema ko da radi, a i zbog straha da ne zaraze svoje - dodaje Mirjana.

Zaštitne maske se teško nalaze i koštaju 15 evra, dok je asepsol 7-10 evra. Ispred svake prodavnice postavljena su sredstva za dezinfekciju, a građanima je potrebna posebna dozvola da napuste grad. - Na izlasku iz grada, pa i u samom gradu su policijske patrole. Grad je moguće napustiti samo u slučaju da neko radi u drugom gradu ili zbog bolesti - kaže naša sagovornica i dodaje da nije uplašena za zdravlje svog sina Sergeja (14) i supruga, jer vode računa da se što manje kreću.

Policija smešta u bolnice

Dr Danijele Mačini napisao je da se dešava epidemiološka katastrofa i da nema dovoljno hirurga, urologa, ortopeda: - Svaki respirator postaje poput zlata. Osoblje je iscrpljeno. Lekari premeštaju krevete i prebacuju pacijente. Umesto medicinskih sestara primenjuju terapije. Medicinske sestre plaču jer ne možemo sve spasti. Ne viđamo svoje porodice iz straha da ćemo ih zaraziti. Neki od nas već su oboleli.

Inače, zabranjeno je okupljanje nakon 18 časova, a kazna je 216 evra ili čak tri meseca zatvora. Italijanka (78) iz Monce odbila je da se hospitalizuje, iako ima simptome korone, pa je reagovala policija i smestila je u bolnicu.

Dr Branimir Nestorović

NEORGANIZOVANI SU

foto: Nemanja Nikolić

Dr Branimir Nestorović, pulmolog, kaže za Kurir da je vrlo neobično to što je broj zaraženih i umrlih toliko visok u Italiji.

- U Italiji je najveći procenat smrtnosti i obolevanja, a najverovatnije je uzrok tome što u samom početku nije najbolje organizovana zdravstvena zaštita i izolacija. U početku je bilo dosta neusaglašenosti, a veliki problem je bio i s manjkom zdravstvenih radnika - kaže dr Nestorović i dodaje da je, takođe, moguće da Italijani imaju neku genetsku predispoziciju koja je dovela do ove poražavajuće statistike.

Kurir.rs/ R. Kantar Foto: Privatna arhiva

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja